Goldman Sachs'dan Türkiye enflasyonu açıklaması: 'Beklenenden hızlı gerileyebilir'

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde azalabileceği öngörüsünde bulundu.

Güncelleme:

Goldman Sachs'ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ekonomi analistlerinin raporuna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasada dolaşımdaki para arzını azaltma hızı, enflasyonun öngörülenin üzerinde bir şekilde azalabileceği konusunda vurgu yapıyor. Raporda, enflasyonun yıl sonunda yüzde 42,6 olarak öngörülen seviyeden daha hızlı bir şekilde düşerek yüzde 30 seviyelerine kadar gerileyebileceği belirtiliyor.

Raporda ayrıca, TCMB'nin mevcut iletişimine göre, Bankanın bu ay içerisinde politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarma olasılığının değerlendirildiği belirtiliyor. Goldman Sachs'ın önceki raporunda, politika faizi için yapılan tahminin yüzde 42,5 olduğuna dikkat çekiliyor.

Analizde, enflasyonun piyasaların beklediğinden daha hızlı bir şekilde düşmesi durumunda, TCMB'nin politika faizini yıl ortasında azaltmaya başlayabileceği ve bunu Türk Lirası üzerinde baskı oluşturmadan gerçekleştirebileceği vurgulanıyor.

Raporda, "'Enflasyonun beklentilerden daha hızlı gerilemesinin mutlaka büyük bir negatif çıktı açığı gerektirmeyeceği' yönündeki görüşümüz dikkate alındığında para politikasındaki erken gevşeme riski piyasaların fiyatlamasından daha düşük." ifadeleri kullanıldı. 

Etiketler Goldman Sachs
Yorumlar
Kalan Karakter 800