Goldman Sachs Türkiye'nin cari açık beklentisini değiştirdi

Goldman Sachs, en son açıklanan cari denge verilerinden sonra, Türkiye'nin 2023 cari açık/GSYH tahminini yüzde 4,8'den yüzde 4,1'e düşürdü.

Güncelleme:

Türkiye ekonomisinde son iki yılda en yüksek aylık cari fazla kaydedilirken, Goldman Sachs'ın cari açık beklentileri de güncellendi. Goldman Sachs, Türkiye'deki cari açığın artık bir risk oluşturmadığını vurgulayarak, açığın daha sürdürülebilir seviyelere yaklaştığına işaret etti. Banka, 2023 yılı için cari açık/GSYH tahminini yüzde 4,8'den yüzde 4,1'e çekti ve 2024 için piyasa beklentisinin altında olan yüzde 1,8'lik bir tahminde bulundu.

Goldman Sachs'ın değerlendirmesinde, öngörülerin yüksek faiz oranlarının etkisiyle artan birincil gelir açığına dikkat çekildi. Banka, bu durumun daha büyük faiz ödemelerini yansıttığını ifade etti. Ayrıca, önümüzdeki dönemde tahvillere artan ilginin beklendiği belirtildi.

Banka değerlendirmesinde, ""Cari işlemler hesabının artık bir risk oluşturmayacağını düşünüyoruz çünkü hem ileriye dönük olarak iyileşmeye devam etmesini bekliyoruz hem de faizlerdeki artışın bunu karşılamak için yeterli fonlamayı çekeceğine inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

İyileşme sinyalleri

Pazartesi günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan veriler, cari denge üzerinde iyileşme sinyalleri verdi. Türkiye'de cari denge, Eylül ayında dış ticaret açığındaki daralmanın etkisiyle 2021'den bu yana ikinci kez fazla verdi.

Eylül'de cari denge, 1,4 milyar dolarlık Bloomberg anketi beklentisinin üzerinde, 1,88 milyar dolar fazla verdi. Ağustos ayındaki açık ise 357 milyon dolara revize edilerek açıklandı. Yıllıklandırılmış cari açık ise Eylül ayında 51,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ağustos'ta bu rakam 57 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, Eylülde 3,66 milyar dolar ile Ağustos'ta kaydedilen 7,1 milyar dolarlık açığa göre önemli ölçüde azaldı.

Etiketler Goldman Sachs Faiz
Yorumlar
Kalan Karakter 800