Gıda etiketlerinde yeni dönem: Yanıltıcı ifadeler yasaklanıyor

Market raflarında bulunan gıda ürünlerinin etiketlerinde kullanılan "tadında, lezzeti, keyfi, aromalı" gibi ifadelerin artık yasaklanacağı bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, gıda sektöründe tüketicileri yanıltıcı etiketlemelere karşı yeni tedbirler alınacağı belirtildi. Etiketlerde kullanılan ifadelerin standart hale getirileceği ve yanıltıcı ifadelerin kullanımının yasaklanacağı vurgulandı.

TRT Haber'den Yasemin Asan'ın aktardığına göre, özellikle "tadında, lezzeti, keyfi, aromalı" gibi ifadelerin artık kullanılamayacağı belirtildi. Bu kapsamda özellikle tereyağı gibi ürünlerde, margarin gibi farklı ürünlerin tüketicileri yanıltacak ifadelerle etiketlenmesinin önüne geçileceği ifade edildi.

Etiketlere dikkat edilecek

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Mücahit Taha Özkaya da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu tedbirlerin tüketicilerin daha bilinçli alışveriş yapmasını sağlayacağını belirtti. Özkaya, özellikle fotoğrafların veya harf büyüklüklerinin etiketlerde uygun olmadığını ve bu unsurların da dikkate alınacağını ifade etti.

Özkaya, "Koruyucu bir unsurdur. Satılan ürünler evet tereyağı diye aldığı margarin veya salça diye aldığı domates sosu gibi ürünler aslında gıda güvenliği açısından bir sakıncası olan ürünler değil ama tüketiciyi yanıltıcı olaylar vardır. Tenekenin üzerine zeytin resmini koyup ayçiçek yağı satanlar gibi. Bitkisel karışımlı yağ satanlar gibi. Böylelikle tüketicinin daha bilinçli hale gelmesi sağlanacak" ifadelerini kullandı.

Cezai işlemler uygulanacak

Gıda etiketlemesinde standardizasyonun sağlanmasıyla birlikte, karara uymayan markalara cezai işlemler uygulanacak. Gıda ürünlerindeki etiketleme standartlarının Resmi Gazete'de yayımlanması ve uygulamaya geçiş takviminin belirlenmesi bekleniyor. Bu adımın, tüketicilerin güvenli ve doğru bilgilendirilmesine katkı sağlaması öngörülüyor.

Etiketler market etiket
Yorumlar
Kalan Karakter 800