Genel af çıkacak mı? 2024’te genel aftan kimler faydalanacak?

Geçtiğimiz dönemde merak konusu olan başlıklardan biri de genel af yasası olmuştu. Mahkûm ve yakınları tarafından merak edilen konu başlığı ile ilgili araştırmalar başladı.

Güncelleme:

2023 yılının sonuna gelmesiyle birlikte genel af kanunu hakkında yetkililerden açıklama bekleniyor. Peki 2024 yılında Genel af olacak mı? Genel aftan kimler faydalanabilecek? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

2024 yılı genel af

Kamuoyu üzerinde oldukça uzun bir süredir yer alan genel af iddiası ile ilgili merak artıyor. Mahkumlar ve mahkum yakınları af yasası için araştırmalara devam ediyor. Bu yasa ne zaman çıkacağı merak konusu oldu. Cezaevlerinde bulunan yüzbinlerce mahkum vatandaş adına gelecek hafta eklentileri merak konusu oldu. Kuşların doluluk oranının artması ile birlikte mahkumlar için nefes alacak yer olmadığı iddia ediliyor. Hafif suçlardan da içeride bulunan binlerce mahkum ailesi Yakınlarının zor durumda olduğunun altını çizdi.  Özellikle de hijyen açısından cezaevlerinin eski bir durumda olduğunu paylaşa mahkum yakınları konuyla ilgili gelecek açıklamaları bekliyor.

Kısmi af söz konusu olacak mı?

14 Temmuz tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulu üzerinden kabul edilen infaz düzenlemesi ile birlikte cumhurbaşkanının bu düzenlemeyi onaylaması sonrası 15 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Düzenleme kapsamında 31 Temmuz tarihine kadar cezaevlerinde olan bir takım hükümlere kapalıdan açık cezaevine üç yıl süresi ile erken geçme ve tahliye imkanı getirilmişti. Bu hükümlülerin arasında; cinsel saldırı, yaralama, cinsel istismar, hırsızlık, rüşvet, dolandırıcılık, yağma ve uyuşturucu sonuçları üzerinden hüküm giyen mahkumlar başta olacak şekilde onlar da suç üzerinden mahkûm vatandaşlar yer alıyordu. Kapalı cezaevi üzerinden açık cezaevine geçmek için ise bazı şartlar belirlenmişti.

Hükümet çeşitli dönemlerde ceza indirimi ya da kısmi af şeklinde uygulamalar yapmıştı. Cumhurbaşkanı genel affa karşı olunduğu açıklamalarına paylaşmıştı.

2024 yılında af çıkacak mı?

Geçtiğimiz günlerde sekizinci yargı paketinin çalışmaları devam ediyordu. Adalet Bakanı 60’tan fazla madde üzerinden oluşan bir yargı paketinin çalışmalarının söz konusu olduğunu ve milletvekillerimizin bu yargı paketi ne yeni maddeler ilave edebileceği veya içindeki maddeleri uygun görmeyebileceğini duyurmuştu. Sekizinci yargı paketinin henüz taslak şeklinde olduğunu ve takdirin milletvekillerine bırakıldığı açıklandı. Adalet Bakanı’na suç işleyen vatandaşların suçlarının yanına kar kalmaması adına çalışmaların devam ettiği toplumdaki cezasızlık algısının yıkılması gerektiğini paylaştı. Adalet Bakanı Tunç denetimli serbestlik süresi için otomatik bir yazı şeklinde hüküm giyilmesini değil de belirli bir oran getirilip beşte bir şeklinde yapılmasının önüne sürüldüğünü fakat kararın milletvekillerinin takdirinde olduğunun altını çizdi.

Sekizinci yargı paketi çalışmaları devam ediyor

Sekizinci yargı paketi ile ilgili çalışmaların devam ettiği açıklandı. Yeni yargı paketi içerisinde mahkumlar ile ilgili af ya da infaz düzenlemesi bulunup bulunmadığı ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Toplamda 22 farklı konu üzerinden 105 maddeyi değiştirecek yargı paketi tamamlanmadı.  Mahkeme mahkum yakınları yargı paketinin tamamlanmasının ardından yapılacak yeni duyuruları merakla bekliyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800