Gençler ekonomi, 55 yaş üstü iklim diyor!

İklim Gerçekliği Barometresi araştırmasına göre, Türkiye’de 55 yaş üzeri katılımcıların yüzde 57,9’u için en acil sorun iklim değişikliği iken, ekonomiyi iklimden daha çok önemseyen 16-24 yaş arası gençlik ise en acil sorunun ekonomi olduğu görüşünde.

26 ÜLKEDEN 26 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ

Global teknoloji firması Epson'un ikinci kez hazırladığı İklim Gerçekliği Barometresi araştırması kapsamında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 28 ülkede 26 bin 205 kişiyle anket görüşmesi yapıldı.

Elde edilen bulgulara göre, iklim değişikliği küresel açıdan en önemli endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Rapora göre Türkiye’de 55 yaş üzerine göre iklim değişikliğinin en acil sorun olduğu yüzde 57’lik bir katılımla ortaya çıkarken, bu oran 16-24 yaş arasında yüzde 19,6’da kaldı.

ACİL FİNANSAL ÇÖZÜM

Araştırma, acil finansal konuların insanların ana endişe kaynağı haline geldiğini de gösterdi. Dünyada ‘Ekonomiyi düzeltmek’ (%22) ve ‘yükselen fiyatlar’ (%21) ankete katılanların öncelikleri listesinin başında yer alırken, iklim değişikliği çok yakın bir oranla üçüncü sırada (%20) yer aldı. Küresel ekonomik gerilemeye, çatışmalara ve yükselen enerji faturalarına rağmen, iklim krizi dünyanın her yerindeki birçok insanın gündeminde olmaya devam ediyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNU

Türkiye’ye ait sonuçlar incelendiğinde 55 yaş üzerindeki katılımcıların çoğunluğu (%57,9) iklim değişikliğini en acil sorun olarak görüyor. Bu oran 16-24 yaşındakilere (%19,6) göre önemli ölçüde daha yüksek. Global bulgulara bakıldığında ise yüzde 22,2 ile 55 yaş ve üstü, iklim değişikliğini en acil küresel sorun olarak gösteren tek grup. Yani Türkiye’deki 55 yaş üzeri dünyanın kalan kısmına göre iklim konusunda daha hassas.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DURDURULABİLİR Mİ?

Katılımcıların üçte birinden fazlası (%40,5) yaşamları boyunca bir iklim felaketini önleyeceğimiz konusunda iyimser. %34,5'i ise yaşamları boyunca bir iklim felaketini önleyeceğimiz konusunda karamsar.

İKLİM EKONOMİDEN SONRA GELİYOR

Türkiye'deki Epson İklim Gerçekliği Barometresi kapsamında ankete katılan kişilerin çoğunluğu (%29,9) ekonomiyi düzeltmenin dünya çapında hükümetlerin, şirketlerin ve insanların odaklanması gereken en acil konu olduğuna ve bunu iklim değişikliğinin yakından takip etmesi gerektiğine inanıyor (22,3 %).

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN NE YAPILABİLİR?

Türkiye’de umut verici bir şekilde, birçok insan iklim acil durumunu hafifletmek için bazı şeyler üzerinde şimdiden harekete geçiyor. Türkiye'de, insanların halihazırda yaptıklarını bildirdikleri ilk üç eylem:

  • Geri dönüşüm alışkanlıklarının iyileştirilmesi (%73,5)
  • Daha sık yürümek veya bisiklete binmek (%72,8)
  • Plastik kullanımının azaltılması (%70,8)

Türkiye’de iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için harekete geçenlerin bir kısmı sürekli olarak bu eylemlere kendini adadığını söylüyor. Üçte birinden fazlası (%39,6) bir yıldan uzun süredir geri dönüştürmeyi denedi ve hâlâ bunu yapıyor. Dörtte birinden fazlası (%38,5) bir yıldan uzun süredir yürümeyi veya bisiklete binmeyi denedi ve hâlâ bunu yapıyor. %37,9'u bir yıldan uzun süredir plastik kullanımını azaltmaya çalıştı ve bunu yapmaya devam ediyor.

Türkiye'nin 'süper markaları' açıklandıTürkiye'nin 'süper markaları' açıklandıSuperbrands Türkiye 2022 araştırmasında kişisel bakım ve temizlik ürünleri ilk sırada yer alırken, onu “digital dünya”, “otomotiv” ile “ev temizlik ve bakım ürünleri” izledi.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800