Fed'den 'faiz indirimlerinde dikkatli olun' uyarısı

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyondaki süregelen düşüşlerin bu yıl içinde Fed'in faiz oranlarını indirmesine olanak tanıyabileceğini ancak bu adımın "dikkatli" bir şekilde atılması gerektiğini ifade etti.

Christopher Waller, Brookings Enstitüsü'ndeki konuşmasında ekonomik duruma dair değerlendirmelerde bulundu. Para politikasının doğru bir şekilde belirlendiğine inandığını ifade eden Waller, politikanın kısıtlayıcı olduğunu ve ılımlı enflasyon seviyelerini sürdürebilmek için talep üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmanın devam etmesi gerektiğini belirtti.

Enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlendiğine inandığını belirten Waller, "Enflasyonun yükselmemesi ve yüksek seviyelerde kalmaması durumunda, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu yıl içinde federal fon oranı hedef aralığını düşürebilir." açıklamasını yaptı.

Faiz politikasında indirime gitme olasılığı

Enflasyonun gelecekteki seyrini ve iş gücü piyasasının beklentilerin üzerinde performans gösterip göstermeyeceğini zamanın göstereceğini vurgulayan Waller, son aylarda elde edilen verilerin, Komite'nin 2024'te faiz politikasında indirime gitme olasılığı düşündüğünü ifade etti.

Veri eğilimlerinin sürdürülebilirliği konusundaki endişelerin, politika değişikliklerinin dikkatlice ve aceleyle yapılmamasını gerektirdiğini belirten Waller, faiz indirimlerinin zamanlamasının ve miktarının gelecekteki verilere bağlı olacağını söyledi. Waller, "Faizleri düşürmenin zamanı geldiğinde, bunun metodik ve dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Waller, ekonomik aktivitenin ve iş gücü piyasasının sağlıklı olduğu, enflasyonun kademeli olarak yüzde 2'ye yaklaştığı bir dönemde, politika belirlemenin geçmişte olduğu gibi hızlı olmasını veya ani indirimlere gitmeyi gerektirecek bir nedenin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, aşırı sıkılaşmayı önlemek için politika belirleme sürecinin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Etiketler Faiz fed
Yorumlar
Kalan Karakter 800