Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Fed, politika faizini yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında sabit bıraktığını duyurdu.

CME Fedwatch aracına göre piyasaların bugünkü karara yönelik beklentisi de politika faizinin sabit bırakılacağı yönündeydi. Buna göre erken saatlerde faizlerin sabit bırakılmasına yüzde 97,5 ihtimal veriliyordu.

Fed Başkanı Jerome Powell ise para politikasına ilişkin son paylaşımında, son verilerin enflasyon hedefine dönüş konusunda başarı elde edilmediğini gösterdiğini belirterek, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etmişti.

Powell'ın yüksek faiz ortamına işaret eden konuşmasının ardından JPMorgan CEO’sunun geçen hafta yaptığı stagflasyon uyarısı da global piyasaların odağına yerleşmişti. Buna göre Jamie Dimon, ABD ekonomisinin 1970'lerdeki stagflasyonu (düşük büyüme ve yüksek enflasyon) anımsatabilecek zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek hissedarlarına uyarıda bulunmuştu.

Öte yandan, ABD’de büyüme 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 1,6 ile tahminlerin altında kalırken, enflasyon ise son okumada yüzde 3,5 ile beklentilerin üzerine çıktı. İki veri de stagflasyon endişelerinin kuvvetlenmesine yol açtı.

Piyasalar nasıl tepki verdi?

Fed'in faizi beklendiği gibi sabit bırakması sonrasında aylık bilanço küçültme büyüklüğünü 60 milyar dolardan 25 milyar dolara indirdiğini duyurması (parasal gevşeme) ons altın ve Bitcoin gibi varlıkların fiyatının yükselmesine yol açtı.

Buna göre ilk tepki olarak ons altın 2.300 doların üzerine çıkarken, Bitcoin ise kayıplarının bir kısmını geri alarak 58.000 doların üzerini test etti.

Etiketler Faiz fed
Yorumlar
Kalan Karakter 800