Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak?

Yeni yapılan bir ankete katılan ekonomistlere göre Fed’in faiz artırma aşamasında sona gelindi. Peki Fed ne zaman faiz indirecek?

İngiliz Finans gazetesi Financial Times, ekonomistlerle gerçekleştirdiği faiz anketinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Sonuçlara göre, ABD Merkez Bankası (Fed), faiz indirimlerini en az Temmuz 2024'e kadar erteleyerek finansal piyasalara beklenenden daha az rahatlatma sağlayacak.

Chicago Üniversitesi Booth İşletme Fakültesi Kent A. Clark Küresel Piyasalar Merkezi ile birlikte gerçekleştirilen ankete 40 ekonomist katıldı. Anket, dünyanın en büyük ekonomisinin yavaşlama işaretleri gösterdiği bir dönemde Fed'in enflasyon kontrolündeki görüş ayrılıklarına vurgu yapıyor.

Fed ne zaman faiz indirecek?

Katılımcıların çoğu, Federal Rezerv'in tarihi parasal sıkılaştırma kampanyasının faiz artırma aşamasının sona erdiğini düşünürken, katılımcıların neredeyse üçte ikisi merkez bankasının gösterge faizini ancak 2024'ün üçüncü çeyreğinde veya daha sonra düşürmeye başlayacağını öngörüyor.

Ankete katılan ekonomistlerin dörtte üçü, 1 Aralık ile 4 Aralık tarihleri arasında Fed'in federal fon oranını, şu anda 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,5'ten gelecek yıl sadece yarım puan veya daha az düşüreceğini bekliyor.

Ankete katılan San Diego’daki California Üniversitesi’nden ekonomi profesörü James Hamilton, “Ekonomi için hala çok fazla ivme görüyorum, bu yüzden faizleri hemen düşürmeye gerek görmüyorum ve Fed’in de bunu yapmayı planladığını düşünmüyorum” açıklamasında bulundu. 

Etiketler Faiz fed
Yorumlar
Kalan Karakter 800