FAST ödemelerinde yeni dönem! Merkez Bankası duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Ödeme İste Katman Servisinin faaliyete geçirildiğini duyurdu.

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Ödeme İste Katman Servisinin faaliyete geçirildiğini duyurdu. TCMB'nin açıklamasına göre, alacaklıların borçlulardan FAST ödemesi talep etmelerini sağlayan bu yeni servis artık kullanımda.

İlk aşamada kişiden kişiye ödemeler için devreye alınan bu katman servisi, ödemenin alacaklı tarafından başlatılmasını sağlamak için iletişim ve onay mekanizması hizmeti sunuyor. Böylece, 2 kişi arasında para transferi başlatılabiliyor.

Ödeme İste Katman Servisi, sadece kişiden kişiye ödemelerle sınırlı kalmayıp çeşitli iş modelleriyle de uyumlu bir tasarıma sahiptir. Servis, ilerleyen aşamalarda e-ticaret ödemeleri, e-talimat ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi çeşitli kullanım alanlarıyla birlikte çalışarak ödemeler ekosisteminde geniş bir katma değer yaratmayı hedefliyor.

7 gün 24 saat anlık ve güvenli para transferi imkanı sunan FAST Sistemi'nin katılımcı sayısının 2023 yılında 36’ya çıktığı aktarılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

"Ödemeler ekosisteminin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde nakit ve kartlara alternatif bir ödeme yöntemi olarak kullanılan FAST Sisteminin üretime alındığı ilk günden bu yana artan işlem hacmi ocak ayında günde ortalama 11 milyon olarak izlenmiştir. FAST sisteminin katman servisleri ile birlikte sunduğu yenilikçi teknolojilerle hem ödemeler alanında rekabet ve inovasyonu teşvik ederek yeni iş modellerinin önünü açacağı hem de kullanıcıların finansal durumlarını kolayca yönetip günlük hayatlarını kolaylaştırarak şeffaf, güvenli ve hızlı bir ödeme yöntemi olarak hizmet vermesi amaçlanmaktadır."

Etiketler Merkez Bankası fast
Yorumlar
Kalan Karakter 800