Engelli yolcular için uçak tuvaletlerinde devrim

Federal hükümet, engelli yolcuların ticari uçuşlarda tuvaletleri kullanabilmesi için yeni düzenlemeler getirme kararı aldı.

ABD Ulaştırma Bakanlığı (DOT), 125 veya daha fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip yeni tek koridorlu uçakların erişilebilir tuvaletlere sahip olacağını açıkladı. Bu değişiklik, Engelli Amerikalılar Yasası'nın 33. yıldönümünde duyuruldu.

Bakanlık, 10 yıl içerisinde havayollarının , engelli bir yolcu ve refakatçisinin rahatça hareket edebileceği şekilde genişletmesini istedi. Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, tekerlekli sandalyedeki yolcuların diğer seyahat edenlerle aynı erişime sahip olmalarının önemine dikkat çekti.

Zorunlu olacak

Yeni düzenlemelerle birlikte, 2026'da havayollarının tuvaletlerde erişilebilir özellikler eklemesi, 2033'te ise yeni sipariş edilen uçaklarda bu özelliklerin bulunması zorunlu hale gelecek.

Değişiklik 1980'lerde kabul edilen Engellilerin hava yolu taşımacılığında ayrımcılığa tabi tutulmasını yasaklayan kanunun güncellenmesi anlamına geliyor. Yeni düzenlemeler, özellikle tek koridorlu uçaklarda tuvalet erişimini hedef alıyor; zira bu uçaklar, iç hat uçuşlarının büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Ulaştırma bakanı Buttigieg, "Milyonlarca tekerlekli sandalye kullanıcısı şu an daha uçağa binmeden karşılaştıkları sorunlar  veya uçakların kullanışsız tuvaletleri yüzünden seyahatten vazgeçmek zorunda kalıyor” dedi. Yasa Amerika’daki sivil toplum kuruluşlarından tarafından da memnuniyetle karşılandı.Amerika Ulaştırma Bakanlığı , engelli yolculara yardımcı olacak personelin daha fazla eğitim almasını da planlıyor. Amerika Felçli Gazileri, bu düzenlemeleri "çığır açıcı" olarak nitelendirirken, ABD'nin en büyük havayolu temsilcisi olan Airlines for America, yeni düzenlemelere tam destek verdiklerini belirtti.

Etiketler engelli uçak
Yorumlar
Kalan Karakter 800