Enflasyon farkı nedir, nasıl belirlenir?

Ocak ayı yaklaşıyor. Kamu çalışanları ve emeklilerin gözü, maaş zammında. Maaş zammında enflasyon farkı önemli bir kriter olarak hesaplamaları etkiliyor. Peki enflasyon farkı nedir ve nasıl hesaplanıyor. İşte enflasyon farkına dair tüm detaylar ve 2023 yılı enflasyon farkı öngörüleri...

1 4 ENFLASYON FARKI NEDİR?

Enflasyon farkı 6 aylık dönemde yaşanan enflasyon değişiminin maaş zamlarına yansıtılması anlamına gelmektedir. Bilindiği üzere, kamu çalışanları ve emeklilere 6 ayda bir zam yapılır ve zam oranları belirlenirken, enflasyon farkı hesaplanır. Enflasyon farkı da 6 aylık dönemin aylık enflasyon verileriyle belirlenir. Ocak ayında yapılacak maaş zamlarında bir önceki yılın Haziran ayından yılın sonuna kadar geçen sürede enflasyondaki değişim baz alınır.

2 4 ENFLASYON FARKI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Haziran ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon artışına göre zam yapılırken Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Aralık ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon farkına göre zam yapılır. Bu yıl Ocak ayında zam oranlarını etkileyecek enflasyon farkı da TÜİK'in Aralık ayı enflasyonunu açıklamasıyla belirlenecek. TÜİK Aralık enflasyonunu genelde 3 Ocak günü açıklıyor. Yani 3 Ocak 2023 itibariyle memur ve emekliler için enflasyon farkı netleşmiş olacak.

3 4 ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANIYOR?

Enflasyon farkı hesaplama formülü şöyle;

a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,

b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere "enflasyon farkı" şeklinde ilave bir artış yapılmaktadır.

4 4 2023 ENFLASYON FARKI NE KADAR OLACAK?

A.A Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre; SSK, Bağ-Kur emeklisi Ocak zammı yüzde 22,14, memur ve memur emeklisi için Ocak 2023 zam oranı ise yüzde 23,14 olarak hesaplandı.

Eylül ayı Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre; SSK, Bağ-Kur emeklisi Ocak zammı yüzde 17,83, memur ve memur emeklisi için Ocak 2023 zam oranı ise yüzde 18,83 olarak hesaplandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan OVP tahminine göre; SSK, Bağ-Kur emeklisi Ocak zammı yüzde 15,91, memur ve memur emeklisi için Ocak 2023 zam oranı ise yüzde 16,91 olarak hesaplandı.

Bu 3 kritik verinin ortalaması alınarak bulunan enflasyon beklentisine göre ise emekli zammı 18,62 olurken, memur ve memur emeklisi için bu rakam yüzde 19,62 oldu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800