Enflasyon çeşitleri neler? Manşet enflasyon nedir?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın "Manşet enflasyon" ile ilgili açıklama yaptıktan sonra birçok kişi “Manşet enflasyon nedir?” sorusuna yanıt aramaya başladı. İşte sizlerle Manşet Enflasyonla ile ilgili bilgiler...

Güncelleme:

Manşet enflasyon, ile ilgili araştırmalar tüm mecralarda gündem konusu olurken, merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer aldı. “Manşet enflasyon nedir? Manşet enflasyon olursa ne olur?” sorusuna yanıt arayan kişiler Enflasyon ve Manşet enflasyonla ilgili bilgiler haberimizin devamında yer alıyor...

Enflasyon nedir?

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli bir biçimde yükselmesi demektir. Enflasyon, genel anlamda paranın satınalma gücünün düşmesine yol açmaktadır. Enflasyonu ölçmekte kullanılan çeşitli endeksler bulunmaktadır. Bunları kısaca şu şekilde açıklayarak sıralayabiliriz;

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) mal veya hizmetlerin nihai fiyatını yani tüketiciye satış fiyatı aşamasında oluşan değişiklikleri ölçmeye yarayan endekstir diyebiliriz.

Üretici fiyatları endeksi (ÜFE): Malların üretim aşamasında oluşan fiyatlarını ölçen bir endeks çeşididir. (hizmetler ÜFE kapsamında yer almamaktadır)

Çekirdek enflasyon: Fiyatlarda yer alan tüm geçici etkilerin arındırılması adına oluşturulmuş bulunan “özel kapsamlı TÜFE göstergeleri” ile ölçülen enflasyona çekirdek enflasyon denilmektedir.

GSYH zımni deflatörü: Ekonomide üretilen tüm mal ve hizmetleri kapsayan bir fiyat endeks türüdür.

Manşet enflasyon nedir?

Manşet enflasyonu kısaca anlatmak gerekirse, ekonomide genel fiyat düzeyinde yaşanan artışa verilen ad diyebiliriz.

TÜFE’nin en kapsamlı ve en çok kullanılan fiyat endeksi olan Manşet enflasyon, İnsanların çoğunluğu bu endeksteki değişimi enflasyondaki değişim olarak kabul eder. Büyük çoğunluğu ise ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi), özel kapsamlı TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) göstergeleri ya da GSYH zımni deflatörü fazla bilinmeyen ya da izlenmeyen göstergelerdir.

Bunu da şu şekilde açıklayabiliriz; medya asıl olarak TÜFE’deki değişimleri enflasyon göstergesi olarak kullanır ve manşete çeker. Bu doğrultuda da TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi), manşet enflasyon olarak anılmaktadır.

Manşet enflasyon, ekonomik açıdan önemli bir gösterge olarak nitelendirilmektedir, fiyat düzeyindeki değişimleri anlamak için genel anlamda kullanılmaktadır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800