En değerli paralar hangisi?

Türk lirasındaki diğer ülkelerin para birimleri karşısındaki değer kaybı nedeniyle son yıllarda birçok ülkenin para birimi, Türk lirasını geçti. Ancak bazı para birimleri var ki, dolar, sterlin ya da Euro’dan bile daha değerli. İşte Ekim 2022 itibarıyla en değerli paraların listesi.

1 8 EN DEĞERLİ PARA KUVEYT DİNARI
EN DEĞERLİ PARA KUVEYT DİNARI

En değerli para birimi hangisi diye merak ediyorsanız listenin 1. Sırasında uzun zamandır Kuveyt Dinarı var. 1 Kuveyt Dinarı 21 Ekim 2022 itibariyle 59.90 lira. Kuveyt Dinarı, ABD doları karşısında da oldukça değerli. 1 Kuveyt Dinarı ile 3.22 ABD doları, 3,29 Euro alabiliyorsunuz. Kuveyt Dinarı’nın en değerli para birimi olmasının temel nedeni ise ülkenin önemli bir petrol ihracatçısı olması. Kuveyt, sattığı petrolün ödemesini sadece Kuveyt Dinarı ile kabul ediyor. Bu durum nedeniyle de Kuveyt Dinarı’na dünya genelinde önemli bir talep oluşuyor.

2 8 BAHREYN DİNARI
 BAHREYN DİNARI

En değerli para birimi listesinin ikinci sırasında ise Bahreyn Dinarı var.  1 Bahreyn Dinarı, 21 Ekim 2022 itibariyle 2.65 dolara karşılık geliyor. 1 Bahreyn Dinarı’nın TL karşılığı ise 49.33 TL. 1 Bahreyn Dinarı, 2.71 Euro ediyor. Arap ada devleti olan Bahreyn’in para biriminin bu denli değerli olmasının nedeni de Kuveyt Dinarı ile benzer. Petrol ihraç eden Bahreyn’in petrol kazancı, 2 milyon nüfuslu  ülkenin para birimine de yansıyor.

3 8 UMMAN RİYALİ
UMMAN RİYALİ

En değerli para birimi listesinin 3. sırasını ise uzun bir süredir  Umman Riyali alıyor. Basra Körfezi’nde yer alan 5 milyon nüfuslu Umman’ın ekonomisi petrol ihracatına bağlı. Ülkenin para birimi olan, 1 Umman Riyali’nin Türk lirasıyla almak isterseniz 48,3 TL vermeniz gerekiyor. Umman Riyali’nin dolar ile almak isterseniz de 2.60 dolar karşılığında alabiliyorsunuz. 1 Umman Riyali’nin euro karşılığı ise 2.66 Euro. Umman petrolünün üçte birini Japonya’ya, geri kalan kısmını ise Avrupa’ya ihraç ediyor. 

4 8 ÜRDÜN DİNARI
ÜRDÜN DİNARI

En değerli para birimine sahip ülkelerden biri de ekonomik ve siyasi çalkantılar yaşamasına karşın Ürdün. 1 Ürdün Dinarı, 1.41 ABD dolarına ve 1.44 Euro’ya eşit. 1 Ürdün Dinarı’nın TL karşılı ise, 21 Ekim 2022 tarihi itibarıyla 26,2 Türk lirası. Meşrutiyetle yani bir kral tarafından yönetilen ülke, orta gelirli bir ekonomi olarak değerlendiriliyor. Turizm Ürdün'ün en önemli geçim kaynaklarından biridir. Değişik ülkelerden Ürdün'e yılda yaklaşık 3.5 milyon turist gelir ve ülkenin en önemli turizm merkezi Petra’dır.

5 8 CAYMAN ADALARI DOLARI
CAYMAN ADALARI DOLARI

En değerli para birimleri listesinde Sterlin’in yerini Cayman Adaları’nın para birimi olan Cayman Adaları doları (KYD) aldı. Genelde dolar simgesi ("$") ile ya da diğer dolar bazlı para birimlerinden ayırt etmek için "CI$" şeklinde kısaltılan 1 Cayman Adaları doları 1.20 USD’ye karşılık geliyor. 1 Cayman Adaları dolarının Euro karşılığı ise 1.23 Euro. 1 Cayman Adaları doları 21 Ekim 2022 tarihi itibariyle 22,3 TL’ye denk geliyor. Karayip Denizi’nde yer alan bir ada devleti olan Cayman Adaları’nın nüfusu 60 bin. Ülkenin en büyük gelir kaynağı ise turizm. Adaya her yıl yaklaşık  2 milyon turist gidiyor.

6 8 STERLİN
STERLİN

İngiliz Sterlin’i dünyadaki en değerli para birimleri arasında 6. Sırada yer alıyor. Sterlin uzun süredir listenin 5. Sırasındaydı ancak dolar karşısında yaşadığı değer kaybı nedeniyle Cayman Adaları’nın para birimi Sterlin’i geçti.

Arap Yarımadası dışında dolar karşısında en güçlü para birimi olan İngiliz Sterlin’inin dolar karşılığı 1.12 dolar. 1 Sterlin, 1.15 euroya eşitken, Türk lirası ile karşılaştırıldığında 1 sterlin ile 20,86 TL alabiliyorsunuz.

Birleşik Krallık’ın resmi para birimi olan Sterlin’in kısaltılmış adı, GBP. Yani, Great British Pound. Sterlin her ne kadar dolara karşı daha değerli olsa da son 1 yılda, ciddi bir değer kaybı da yaşadı. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda 1 Sterlin’le 1.38 ABD doları alınabiliyorken, 21 Ekim 2022 itibarıyla 1 Sterlin’in dolar karşılığı 1.12 USD.

7 8 AMERİKAN DOLARI
AMERİKAN DOLARI

Listenin 7. Sırasında ise Amerikan Doları USD var. Dolar son 1 yılda ciddi oranda değer kazanarak birkaç basamak birden yükseldi. Daha önce Euro, İsviçre Frangı dolardan daha değerliydi ancak bu iki para birimi de dolarla ya eşit konuma geldi ya da daha düşük değere ulaştı. ABD’nin para birimi olan dolar, tüm dünyada en çok kullanılan ve ticarette en fazla el değiştiren para birimi konumunda.

Dünyada kullanılan paraların yüzde 60’ından fazlası Amerikan Doları. Ülkelerin dış ticaretini USD kullanarak yapması, ABD’yi önemli miktarda kara geçiriyor. 1 ABD dolarının Türk lirası karşılığı 21 Ekim 2022 tarihi itibarıyla 18.6 TL, euro karşılığı ise 1.02 Euro.

8 8 İSVİÇRE FRANGI
İSVİÇRE FRANGI

Para birimi kodu CHF olan İsviçre Frangı da yaşadığı değer kaybı sonrası ABD dolarına eşitlendi. Avrupa coğrafyasında kullanılan son Frank olan İsviçre Frangı, 18.55 TL’ye karşılık geliyor.

Etiketler banknot
Yorumlar
Kalan Karakter 800