En çok kimya ve gıda sektörlerine ceza verildi

Rekabet Kurulu, geçen yıl 80 soruşturmayı cezayla sonuçlandırırken, bu soruşturmalarda ilk sırayı kimya ve gıda sektörleri aldı.

Geçtiğimiz yıl, Rekabet Kurulu tarafından cezalandırılan 80 soruşturmanın sonuçlarına göre, kimya ve gıda sektörleri bu soruşturmalarda öne çıkan sektörler oldu. Rekabet Kurumu, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabetin korunması, kaynakların etkin dağılımının sağlanması, toplumsal refahın artırılması ve yatırım ortamının sağlıklı işlemesi amacıyla 2023'te faaliyetlerine devam etti.

Kurul, geçen yıl toplamda 447 işlemi sonuçlandırdı. Bu işlemler arasında rekabet ihlali, birleşme ve devralma, özelleştirme, menfi tespit-muafiyet ve yargı kararlarına dair kararlar bulunmaktadır. Bu kapsamda 217 birleşme ve devralma işleminden 184'üne izin verilirken, 3 işlem koşullu onay aldı, 30 işlem ise izne tabi olmadığı değerlendirildi.

Menfi tespit-muafiyet başvurularını da değerlendiren Kurul, 4 müracaata bireysel muafiyet tanıdı, 2 başvurucuya menfi tespit belgesi verdi, 1'ini grup muafiyeti kapsamında değerlendirdi ve 1'ine koşullu muafiyet tanıdı.

80 soruşturmada para cezası uygulandı

Rekabet ihlalleri alanında yapılan 145 soruşturmadan 37'sinde ret kararı çıkarken, 80'inde para cezası uygulandı. Uygulanan para cezalarının 68'i uzlaşmayla sonuçlandı. Kurul, 28 dosyada ise taahhüt üzerine süreci tamamladı.

Cezayla sonuçlanan 80 soruşturma arasında kimyasal ürünler sektörü 24 dosya ile ilk sırayı alırken, gıda ve makine endüstrileri sırasıyla 19 ve 9 dosya ile takip etti. Diğer ceza kesilen sektörler arasında kültür, sanat eğlence, inşaat, otomotiv ve taşıtlar bulunmaktadır.

Geçen yıl Rekabet Kurulu tarafından uygulanan idari para cezasının toplamı ise 2 milyar 664 milyon 688 bin 745 lira oldu. Kurul, kimyasal ürünler, gıda endüstrisi, enerji, bilişim teknolojileri, platform hizmetleri ve inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların yer aldığı 48 soruşturmada inceleme işlemlerini sürdürüyor. 
 
 
 

Etiketler rekabet kurulu
Yorumlar
Kalan Karakter 800