Emlak vergisinde son günler: Gecikme faizi ve cezalar artıyor!

Emlak vergisi ödemelerinde son taksit için geri sayım başladı. Vergi mükelleflerinin, 31 Mayıs'a kadar ödemelerini tamamlamaları gerekiyor. Aksi takdirde her ay için yüzde 4,5 gecikme faizi ödemek zorunda kalacaklar.

Güncelleme:

Emlak vergisi ödemeleri, mükelleflerin bulundukları belediyelerden, e-Devlet üzerinden belediyenin sayfasından veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti üzerinden yapılabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir.

Geciken emlak vergisine ceza

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda, geciken taksit tutarı için her ay yüzde 4,5 gecikme faizi uygulanacak. Bu oran, geçtiğimiz günlerde yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e yükseltildi. 2024 yılı vergi değerleri, 2023 yılı vergi değerlerinin yüzde 29,21 oranında artırılmasıyla belirlenecek.

Emlak vergisi oranları, gayrimenkul türüne göre değişiklik gösteriyor:

  • Mesken: Büyük şehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1.
  •  İşyeri: Büyük şehirlerde binde 4, diğer illerde binde 2.
  •  Arsa: Büyük şehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3.
  •  Arazi: Büyük şehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1.

Örnek emlak vergisi hesaplama

İstanbul’da 500.000 TL değerinde bir konutun emlak vergisi, yüzde 29,21’lik yeniden değerleme oranı ile çarpılarak yeniden hesaplandığında 646.050 TL olacak. Bin liraya kadar olan kesirlerden sonrası dikkate alınmadığı için vergiye konu olan tutar 646.000 TL olarak dikkate alınacak. İstanbul büyükşehir olduğundan dolayı meskenlerde bu tutarın binde 2’si emlak vergisi olarak hesaplandığında, rakam 1.292 TL olacak. Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payı da eklendiğinde, toplam emlak vergisi borcu 1.421,20 TL olarak ödenmesi gerekiyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekli maaşından başka geliri olmayanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olanlar (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) bu meskene ait vergi ödemiyor.

Geriye dönük vergi iadesi alınabilir mi?

Muafiyet koşullarını sağlayan herkesin ilgili formu doldurarak bağlı olduğu belediyeye göndermesi yeterli. Muafiyetini bilmeden vergi ödeyen milyonlarca vatandaş var. Ödeme yapılmışsa geriye dönük 5 yıllık geri ödeme de mümkündür. Bunun için belediye emlak müdürlüğüne “Vergi Usul Kanununun 120/2 maddesi” gerekçe gösterilerek “düzeltme talebi” iletilmesi yeterlidir.

 31 Mayıs'a kadar emlak vergisi ödemelerini yapmayı unutmamak, ceza ve gecikme faizinden kaçınmak adına büyük önem taşıyor. Mükellefler, ödemelerini zamanında gerçekleştirerek, mali yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800