Emekliğe yakın bir zamanda prim yükseltmek maaşta avantaj sağlar mı?

Emekliğe yakın bir zamanda prim yükseltmenin emekli maaş oranlarına avantaj sağlayıp sağlamayacağını merak konusu olurken, uzmanlardan bu konu ile ilgili açıklama geldi. İşte sizlerle son düzlükte yükselen prim ödemelerin maaş artışına etkisi...

Güncelleme:

Yakın bir dönemde emekli olacak kişilerin gündeminde maaş hesaplaması yer alıyor. “Peki, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşı hesaplaması nasıl yapılıyor? Emekli olmaya yakın zamanda yüksek prim ödenirse emekli maaşım artar mı?” Gibi sorunların yanıtlarını haber kanalımızda bulabilirsiniz...

Emekli maaş hesaplaması nasıl yapılabilir?

Yakın bir dönemde emekli olacak kişilerin gündeminde, “SGK tarafından emekli maaşı nasıl hesaplanması nasıl yapılıyor?” Sorusu yer alıyor. Merak konusu olan bu soruya kısaca şu şekilde yanıt verebiliriz;

Öncelikle şunu bilmeniz gerekir. SGK emekli maaşı hesaplamasında, 3 farklı dönemi dikkate alır. Bu dönemler ise sırasıyla şu şekilde;

2000 yılı öncesi

2000 ila 2008 yılları aralığı

2008 yılı sonrası.

Yukarıda belirtilen üç dönem aralığında bildirilen sigorta günlerine göre farklı aylık bağlama hesaplaması yapılmamaktadır.

Söz konusu dönemler kapsamında, en yüksek aylık bağlama oranı ise 2000 yılı öncesi sonra, 2000 – 2008 aralığı en düşük aylık bağlama oranı ise 2008 yılından sonra ödenen prim günleridir. Bu durumda da, 2008 yılından sonra ödenen prim günleri çalışan vatandaşlar için dezavantaj olarak nitelendirilebilir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi vermek gerekirse şu şekilde açıklama yapabiliriz.

1990 tarihinde 7000 bin günü tamlayarak sigortalı olan bir vatandaşın primlerinin asgari ücret üzerinden ödendiğini varsayarsak, dönemlere göre ödenen primler şu şekilde olacaktır.

2000 yılına kadar 1500 gün baz alınacak.

2000 ila 2008 arası için 3000 gün baz alınacak.

2008 sonrası için ise 2500 gün baz alınaraktır.

Yeni bu durumda, üç dönem kazançları ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Daha sonra ise her dönem bulunan kazanç güncelleme oranı ile güncellenerek kişiye bağlanacak maaş elde edilir.

Emekli olmaya yakın zamanda yüksek prim ödemek avantaj sağlar mı?

Yukarıda yer alan bilgiler ışığında, yıllara göre aylık bağlama oranı düştüğü gözlenmektedir. Bu nedenle de son yıl ya da son bir kaç ay yüksek prim ödemenin bağlanacak emekli maaşınıza büyük bir katkısı olmayacaktır.

Ayrıca, emeklilik olmadan önce kişiler vakit çok geçmeden, uzman birinden yardım alarak, emeklilik planlamasını ona göre yapması ve bu doğrultuda hareket etmesi büyük önem taşımaktadır.

Şunu unutmayalım, emeklilik planı çok önceden yapılması gerekmektedir. Çünkü yanlış yapılan planlama, bağlanacak maaşın oranın doğrudan etkileyecektir.

Özellikle Ayrıca askerlik, doğum vb. Günleri borçlanmam durumunda uzman yardımı almak ise önem teşkil etmektedir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800