Elektrikli araç şarj noktaları hızla artıyor! 10 bin 500'ü geçti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj noktası sayısı 20 Kasım itibarıyla 10 bin 576'ya ulaştı.

Güncelleme:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, geçen yıl nisan ayında faaliyet gösteren 4 firma ile başlayan elektrikli şarj hizmeti piyasası, günümüzde itibarıyla tam 147 şirketin faaliyet gösterdiği bir alan haline geldi. Bu süreçte, araç üreticilerinden akaryakıt dağıtım şirketlerine, elektrik üretim şirketlerinden start-up'lara kadar geniş bir yelpazede lisanslı oyuncular piyasaya katıldı.

Lisanslı şirketlerin 102'sinin en az bir kayıtlı ve aktif çalışan ünitesi bulunmaktadır. EPDK verilerine göre, Türkiye genelinde 81 il, şarj istasyonları ile donatıldı. Ekim 2022'de şarj hizmeti verilen soket sayısı 2 bin 400 civarındayken, bu sayı yavaş şarjda (AC) 7 bin 581'e, hızlı şarjda (DC) ise 2 bin 995'e ulaştı.

10 bin 576 şarj noktası

Bu gelişmelerle birlikte, Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj noktası sayısı 20 Kasım itibarıyla 10 bin 576'ya yükseldi. Bu, soket sayısında bir yılda 3 katından fazla bir artış anlamına geliyor. Ayrıca, Türkiye genelinde elektrikli araç sayısı eylül sonunda 51 bin 813 olarak kaydedildi. Her beş elektrikli araca düşen bir şarj noktası ile Türkiye, araç başına düşen şarj noktaları açısından AB ülkeleri arasında öncü konumda bulunuyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800