Elektrik ve doğalgaz zammı enflasyonu nasıl etkiler?

1 Eylül itibarıyla elektrik ve doğalgaz konut tarifelerine zam geldi. Peki yeni zamlar enflasyonu nasıl etkileyecek?

Türkiye Eylül ayına zamlarla başlarken, elektrik ve doğalgazda yapılan fiyat artışlarının enflasyonu etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyor.

Fiyat artışlarının Temmuz ayında 24 yılın yeni zirvesine tırmanan tüketici fiyatlarını daha da yükseltmesi, üretici fiyatlarında yol açacağı artışların da dolaylı olarak nihai ürün fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Tüketici fiyatları sepetinde elektrik fiyatlarının yüzde 2.32, doğalgaz fiyatının ise yüzde 1.55 ağırlığı bulunuyor. Reuters tarafından yapılan hesaplamaya göre 1 Eylül'den itibaren geçerli elektrik ve gaz artışının tüketici enflasyonuna doğrudan yaklaşık 0.8 puan artırıcı etki yapması bekleniyor.

Ekonomistler sanayiye yapılan zammın doğrudan olmayan yansımaları da dahil edildiğinde enflasyonu yükseltici etkinin 2 puanı bulabileceğini belirttiler.

 

Kişisel zaman kullanım reçetesi Kişisel zaman kullanım reçetesi Zamanınızı verimli kullanıyor musunuz? Eğer bu soruya cevabınız kocaman bir HAYIR ise verimlilik için bazı ritüeller oluşturabilirsiniz.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan yayımladığı raporda, "Sanayi maliyetlerinin etkisi fiyat geçişkenliği, kur geçişkenliği, nihai ürün fiyatı üzerindeki markup etkisi, tüketici davranışları gibi etmenlerle yayılım etkisini gösterecektir. Bu nedenle toplamdaki etki 2–2.5 puan civarlarında olabilir... enflasyon beklentileri üzerinde de revizyonlar oluşturabilir" dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Unverdi de zamların enflasyona etkileri hakkında endişe belirterek, "Sanayicimizin dış pazarlarda rekabet gücünü zorlayan, üretim ve tedarikte sıkıntılara neden olan bu zamların gözden geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Yıl başından bu yana konutlar için doğalgaz fiyatları yüzde 174, küçük sanayi için yüzde 277, büyük ölçekli sanayi için yüzde 379 arttı.

Elektrik fiyatları ise sene başından bu yana konutlar için yüzde 109 ile yüzde 212 arasında, ticarethaneler için yüzde 177 ile yüzde 269 arasında, sanayi için yüzde 408 oranında arttı.

Yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon kararıYabancı para zorunlu karşılıklara komisyon kararıMerkez Bankası tarafından bankaların yabancı para zorunlu karşılıklardan yıllık yüzde 3 komisyon alınmasına karar verildi.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800