Ekimde yaklaşık 1,2 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), ekim ayında Türkiye'ye gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırımın (UDY) değerinin 1 milyar 188 milyon dolar olduğunu duyurdu.

Güncelleme:

YASED, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi istatistikleri açıklandıktan sonra Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni'ni yayınladı. Buna göre, ekim ayında Türkiye'ye yapılan UDY miktarı 1 milyar 188 milyon dolar oldu. Bu rakam, 2023 yılında nisan ayından sonra kaydedilen en yüksek girişi temsil etmektedir. Yılın ilk 10 ayında Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarı, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 31 azalarak 7,8 milyar dolar seviyesine geriledi.

Ekimdeki UDY girişinin 664 milyon dolarlık kısmını yatırım sermayesi girişleri, 223 milyon dolarını yabancı uyruklulara gayrimenkul satışları, 345 milyon dolarını ise borçlanma araçları oluşturdu. Yatırım tasfiyeleri ise 44 milyon dolar değerinde bir azalmaya neden oldu.

Üretim ve dağıtım sektörleri öne çıktı

Ekim ayında gerçekleşen 664 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinin sektörel dağılımında, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü 182 milyon dolarlık yatırım ile yüzde 27'lik bir payla öne çıktı. "Ulaştırma ve depolama," "inşaat" ve "toptan ve perakende ticaret" sektörleri ise yüzde 14'erlik paylarıyla diğer öne çıkan sektörlerdi.

Ekim 2023'te Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'ye gelen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 69'luk payıyla en büyük kaynak olmaya devam etti. Türkiye'ye yapılan yatırım sermayesi girişlerinin ilk 5 kaynağı arasında Fransa, yüzde 25'lik bir oranla öne çıkarken, onu yüzde 21 ile Hollanda, yüzde 16 ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzde 15 ile Almanya ve yüzde 9 ile Birleşik Krallık takip etti.

Etiketler Yatırım
Yorumlar
Kalan Karakter 800