E-faturada yeni dönem! Geri sayım başladı

İşletmelerde e-fatura­da zorunlu dönem başlı­yor. 1 Temmuz itibariyle 2022 yılı cirosu 3 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler e-fatura düzenlemek zorun­da kalacak.

Güncelleme:

1 Temmuz itibariyle 2022 yılı cirosu 3 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler e-fatura düzenlemek zorun­da kalacak.

Ciroları itibarıyla bakıldığında ise özellikle KO­Bİ niteliğindeki işletmelerin uygulama kapsamına girece­ği görülüyor.

Son verilere gö­re Türkiye’de 3.4 milyon KO­Bİ faaliyet gösteriyor ve Tür­kiye’deki işletmelerin toplam cirosunun yüzde 65’e yakını­nı KOBİ’ler oluşturuyor. An­cak zorunlu uygulamaya sayılı günler kala, KO­Bİ temsilcilerinden yükselen sesler, ço­ğu işletmenin di­jital altyapı ve yetişmiş personel açısından uygulama­ya hazır olmadığına işaret edi­yor.

Uymayanlara özel usulsüzlük cezası var

1 Temmuz itibari ile e-fatu­ra uygulamasına yeni mükel­lef gruplarının dahil olmaya başlayacağını anlatan Türki­ye Serbest Muhasebeci Ma­li Müşavirler ve Yeminli Ma­li Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, 2022 yılı ci­rosu 3 milyon TL ve üzerin­de olan mükelleflerin 1 Tem­muz’a kadar elektronik fatura oluşturabilmeleri için elekt­ronik imza ve mali mühürle­rini temin etmeleri gerekti­ği uyarısını yaptı.

Bu süreçte herhangi bir sıkıntıya maruz kalmamak için e-imza ve mali mühürlerin şimdiden temin edilmesini öneren Kartaloğ­lu, “İşletmelerimizin, gerek Gelir İdaresi Başkanlığının portalı üzerinden sunduğu ücretsiz uy­gulamadan, ge­rekse de son yıllarda mobil ve web üzerinden işlet­melerin ihtiyaçlarına uygun yazılımları sunan özel enteg­ratör kuruluşların e-fatura oluşturma ara yüzleri üzerin­den belgelerini oluşturma­ları gerekiyor” dedi.

Fatura­ların kağıt ortamda artık dü­zenlenemeyeceğini kaydeden Kartaloğlu, şu uyarıları yap­tı: “E-fatura olması gerekti­ği halde zorunlu veya mücbir bir sebep olmaksızın kağıt or­tamda düzenlenmiş olan bir fatura için yüklü bir miktarda özel usulsüzlük cezası ile kar­şı karşıya kalınabilir.”

 

Etiketler e-fatura
Yorumlar
Kalan Karakter 800