Dünyanın ilk yapay zeka yasası onaylandı

Avrupa Parlamentosu (AP), çeşitli yapay zeka teknolojileri olan ChatGPT ve Gemini gibi sistemlere katı kurallar getirecek yeni yasayı onayladı.

Strazburg'da gerçekleşen AP Genel Kurul oturumunda, dünyadaki yapay zekaya yönelik ilk kapsamlı kuralları içeren "Yapay Zeka Yasası", 523 "evet" oyuyla kabul edildi, 46 "hayır" oyu alındı. Yasaya göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli ve temel haklara saygılı olması gerekecek.

Yapay zeka sistemleri, potansiyel risklere göre düzenlenecek ve bazı kullanımlarındaki riskler kabul edilemez olarak görülecek ve bu sistemlerin kullanımı yasaklanacak.

Örneğin, internetten veya kapalı devre kamera sistemlerinden alınan yüz görüntülerinin kullanımı, iş yerlerinde veya eğitim kurumlarında duygusal analiz, sosyal puanlama, cinsel yönelim veya dini inançlar gibi hassas verilerin çıkarılması gibi durumlar yasaklanacak.

Yapay zeka tarafından insan davranışlarını manipüle etmek veya insanların zayıflıklarından yararlanmak da yasaklanacak.

Kolluk kuvvetleri bazı istisnai durumlarda yapay zekayı kullanabilecekler, ancak bu durumda bile yasal izin almak zorunda olacaklar.

Daha sıkı kurallar getirilecek

Yüksek riskli yapay zeka sistemleri için daha sıkı kurallar getirilecek ve demokratik süreçlerde kullanılan sistemler bu kategoride yer alacak.

Bu tür sistemlerin risklerini değerlendirmek, azaltmak, kullanım kayıtlarını tutmak, şeffaflık sağlamak ve insan gözetimini sağlamak gerekecek.

Ayrıca, video, metin, görüntü oluşturma, başka dillerde konuşma, hesaplama veya bilgisayar kodu yazma gibi çeşitli görevleri yerine getiren büyük sistemlere özel kurallar getirilecek.

Açıkca etiketlenecek

Yapay zeka ile oluşturulmuş ses veya video içerikleri açıkça etiketlenmek zorunda olacak.

Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından 2 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Yeni yasa ile birlikte, Google'ın yapay zeka modeli Gemini ve ChatGPT gibi çeşitli yapay zeka teknolojilerinin yeni kurallara uyması gerekecek.

Etiketler Yapay Zeka
Yorumlar
Kalan Karakter 800