Dünya Bankası'ndan Türkiye’ye 600 milyon euroluk destek

Dünya Bankası, Türk ihracatçıların rekabet güçlerini ve ihracat pazarlarını koruyabilmeleri için 600 milyon euro tutarında bir kredi garantisini onayladı.

Güncelleme:

Dünya Bankası'nın bildirdiğine göre, Türkiye Yeşil İhracat Projesi kapsamında, yeşil ve iklim dostu çözümlere yatırım yapacak ihracatçıların düşük maliyetli ve uzun vadeli finansmana erişimini sağlamak amaçlanıyor. Bu çerçevede, proje kapsamında makine, ekipman, ısıtma ve soğutma sistemlerinin geliştirilmesi, atıkların azaltılması veya geri dönüştürülmesi gibi yeşil uygulamalara destek verilecek.

Türkiye Yeşil İhracat Projesi'nin bir parçası olarak, Eximbank'a sağlanacak 600 milyon euroya kadar kredi garantisi ile uluslararası özel sermayenin 1 milyar euroya kadar ticari kredilere yönlendirilmesi hedefleniyor. Bu uzun vadeli finansmanın, Türk ihracatçılarının AB'nin karbon yoğun ürünlere yönelik tarife uygulama kararıyla karşı karşıya kalacağı 2026'dan sonraki dönemde, ihracatçıların karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı olması bekleniyor. Açıklamada ayrıca, AB pazarının Türkiye'nin ihracatının yüzde 40'ını oluşturduğu ve bu nedenle AB'nin iklim politikalarının Türk ihracatçılar için önemli bir etkisi olduğu vurgulandı. 

 Dünya Bankası Grubu Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“İhracat sektörünün başarısının sürekliliği Türkiye ekonomisi için çok büyük önem taşımaktadır ve yeşil dönüşüm hükümetin en büyük önceliklerinden birisini oluşturmaktadır. Dünya Bankası küresel olarak düşük karbonlu bir geleceğe geçişe katkıda bulunacak ve aynı zamanda şirketlerin ve ülkenin rekabet gücünü artıracak bu çabaları desteklemekten memnuniyet duymaktadır”

Etiketler Dünya Bankası
Yorumlar
Kalan Karakter 800