Dünya Bankası'ndan Türkiye için enflasyon tahmini

Dünya Bankası, Türkiye için enflasyon ve büyüme öngörülerini duyurdu. Banka, Türkiye'de enflasyonun mayıs ayında zirve yapacağını ve ardından aşamalı olarak azalacağını öngördü. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 oranında büyüyeceği tahmin edildi.

Güncelleme:

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin raporu, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirerek önemli bilgiler içeriyor. Rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl %3 büyümesi ve gelecek yıl %3,6 büyümesi bekleniyor. Ocak ayındaki tahminlere göre bu bir düşüş, zira o zamanlar bu yıl %3,1 ve gelecek yıl %3,9 büyüme öngörülmüştü. Rapor, iç talebin kısıtlanması beklentisiyle makroekonomik konsolidasyon çabalarına vurgu yapıyor.

Enflasyonun, sıkı para politikasının etkisiyle mayıs ayında zirve yapmasının ardından kademeli olarak düşmesi beklenirken, net ihracatın artan katkısıyla cari dengenin 2024'ten itibaren iyileşmesi öngörülüyor. Raporda, mevcut politika duruşunun devam etmesinin görünümü belirleyeceği ve risklerin dengeli olduğu ifade ediliyor.

Raporda ayrıca, yeni ekonomik yönetimin artan itibarının daha fazla yatırım çekerek para biriminin istikrar kazanmasına ve ekonomik düzenlemenin hızlanmasına yardımcı olabileceği belirtiliyor. Avrupa ve Orta Asya ekonomileri genelinde büyümenin bu yıl %2,8 olması beklenirken, küresel ekonominin zayıflaması, sıkı para politikası, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının bölgeye olan baskısına da dikkat çekiliyor. Önceki tahminlere göre, Ocak ayında bu ekonomilerin bu yıl %2,4 ve gelecek yıl %2,7 büyüyeceği öngörülmüştü.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800