Dünya Bankası'ndan küresel ekonomi açıklaması: Büyüme bu yıl yavaşlayacak

Dünya Bankası, 2024 yılında gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyüme hızının yüzde 3,9'a düşeceğini ve aynı dönemde ise gelişmiş ülkelerin büyüme oranının yüzde 1,2 seviyesine ineceği öngörüsünde bulundu.

Güncelleme:

Geçtiğimiz yıl için küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,6 olarak tahmin edildiği ancak Dünya Bankası'nın 2024 için yüzde 2,4 beklentisini açıkladığı belirtildi. Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun Ocak 2024 sayısında yer alan bilgilere göre, önümüzdeki dönemin orta noktasına gelinirken küresel ekonomi, 2024'ün sonuna kadar "üzücü" bir rekora imza atacak ve son 30 yılın en yavaş 5 yıllık Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesi yaşanacak.

Raporda, küresel resesyon riskinin ABD ekonomisinin güçlü performansı nedeniyle azaldığı, ancak artan jeopolitik gerilimlerin dünya ekonomisi için yeni tehlikeler oluşturabileceği vurgulandı. Büyük ekonomilerde büyümenin yavaşlaması, küresel ticaretin zayıflaması ve finansal koşulların sıkılaşması sebebiyle gelişmekte olan birçok ekonominin orta vadeli görünümünün karardığı ifade edildi.

Raporda, pandemiden önceki 10 yılın ortalamasının yalnızca yarısı kadar küresel ticaret büyümesinin beklendiği, gelişmekte olan ekonomilerin borçlanma maliyetlerinin yüksek kalması ve küresel faiz oranlarının enflasyona göre düzeltilmiş olarak son 40 yılın en yüksek seviyelerinde olmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Yoksulluk artacak

Küresel büyümenin 2024'te yüzde 2,4 ve 2025'te yüzde 2,7 olması öngörülen raporda, gelişmekte olan ülkelerde ve düşük gelirli ülkelerde yoksulluğun artacağı ifade edildi. İklim değişikliğiyle mücadele etmek ve 2030'da diğer küresel kalkınma hedeflerine ulaşmak için gelişmekte olan ülkelerin yılda yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık artışla yatırım yapması gerektiği vurgulandı.

Raporda, ABD'nin büyüme tahminlerinin azaldığı, Japonya'nın büyüme hızının düşük olduğu ve Çin'in büyüme oranının gerilediği ifade edildi. Türkiye'nin ise 2023'te yüzde 4,2, 2024'te yüzde 3,1 ve 2025'te yüzde 3,9 büyüme bekleniyor.

Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga, büyümenin istihdamı zorlaştırdığına dikkat çekerek, büyüme tahminlerinin değiştirilebileceğini ve durumu tersine çevirmek için ortak çalışma gerektiğini belirtti. Grup Başekonomisti Indermit Gill, dünya ekonomisinin istikrarsız bir durumda olduğunu ve yükselen piyasalarda borç baskılarının arttığını ifade etti. Grup Başekonomist Yardımcısı Ayhan Köse ise gelişmekte olan ekonomilerin zorlu bir dönemden geçtiğini ve politika yapıcıların derhal harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Etiketler Dünya Bankası
Yorumlar
Kalan Karakter 800