Dünya Bankası ve OECD Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini bu yıl için, yıl başında yüzde 2,7 olarak açıklamıştı. Ancak ekonominin ilk çeyrekte dirençli kalmasının etkisiyle yüzde 3,2'ye yükseltti.

Güncelleme:

Dünya Bankası,  Ocak ayında Türkiye'nin büyümesi ilişkin tahminini %2,7 olarak açıklamıştı. Ancak Dünya Bankası ekonominin ilk çeyrekte dirençli kalmasının etkisiyle büyüme tahminini artırdığını açıkladı.

Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin 2024 ve 2025 tahminlerini de revize etti. Buna göre Türkiye ekonomisinin gelecek yıl %4,3 ve 2025'te ise %4,1 büyümesi bekleniyor.

Raporda, Türkiye'nin şubat ayı başında iki büyük depremle sarsıldığı anımsatılarak, bu depremlerin doğrudan kaybının 2021 GSYH'sinin yüzde 4'ü oranında olduğunun tahmin edildiği, kurtarma ve yeniden inşa maliyetinin iki kat daha yüksek olabileceği aktarıldı. Bankanın raporunda, yeniden inşa çabalarının yatırımı desteklemesinin beklendiği belirtildi.

Küresel ekonomik büyüme

Küresel ekonomik büyümenin keskin şekilde yavaşladığına dikkat çekilen raporda, artan küresel faiz oranları nedeniyle yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerde finansal stres riskinin arttığı belirtildi.

Raporda, 2022'de yüzde 3,1 olan küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,1'e gerileyeceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Dünya ekonomisinin gelecek yıl yüzde 2,4 büyümesinin beklendiği belirtilen raporda, bu oranın 2025'te ise yüzde 3 olacağının öngörüldüğü bildirildi.

Dünya Bankası, ocak ayındaki tahminlerinde, küresel ekonominin bu yıl yüzde 1,7 ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyüyeceğini öngörmüştü.

OECD de büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye ve Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini de yüzde 2,8'den yüzde 3,6'ya yükseltti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800