Dünya Bankası Türkiye Ekonomi Monitörü’nü Yayımladı!

Dünya Bankası, kısa süre önce Türkiye’nin iki yılık ekonomik raporunu yayımladı. İşte öne çıkan başlıklar:

Güncelleme:

Türkiye Ekonomi Monitörü isimli rapor, Dünya Bankası web sitesi üzerinden paylaşıldı. Rapora göre hem küresel hem de yurt içindeki zorluklar, Türkiye ekonomisinin 2022 yılınındaki görünümünü baskılıyor.

Kısa süre önce yayımlanan Türkiye Ekonomi Monitörü Türkiye’nin ekonomisinin, 2022 yılında artan finansal zorluklar ve yurt içi maliyetle birlikte yavaşlayabileceğini ve düşük bir hızda büyüyeceğini öngörüyor. Raporda, Türkiye’nin 2021 yılında koronavirüs pandemisine rağmen hızlı bir ekonomik toparlanma yaşadığına dikkat çekiliyor. Ek olarak, hane halklarını da derinden etkileyen makro-finansal oynaklıklara da dikkat çekiliyor.

Diğer öne çıkan başlıklar ise şöyle:

2021 yılının son çeyreğinde TL’nin rekor seviyede değer kaybetti. Yıl başıyla yıl sonu arasında yarıdan fazla değer kaybeden TL, sonrasında tekrar değerlense de oynaklık devam etti.

Pandemi hem mevcut geliri hem de işgücü eşitsizliklerini daha da artırdı.

2021 yılında olduğu gibi 2022 yılındaki büyümede de ihracatta devam eden güçlü toparlanmanın önemli bir faktör olması bekleniyor. TL’nin değer kaybetmeye devam etmesi ve yüksek enflasyon makro-finansal kırılganlıkları daha da artırabilir. Yüksek enflasyon, Türkiye’deki yoksulluğu azaltma konusunda risk oluşturuyor. Para politikasındaki gevşemenin sürdürülmesi, iç ve dış dengesizlikleri artırmaya devam edebilir. Burada yatırımcı güvenini tekrar tesis etmek ve enflasyon beklentilerini güçlendirmek için sıkı bir para politikası uygulanmalı.

Türkiye’nin son zamanlarda geçmişte olduğu kadar veya diğer gelişen piyasalar kadar yabancı doğrudan yatırım çekemediği düşünüldüğünde, ülkenin uzun vadeli küresel rekabetçiliğini arttırmanın üzerinde de odaklanmak gerekiyor.

2021 yılında tahmini yüzde 10,0 olan büyüme hızı, politika belirsizliğindeki sert artışın özel tüketimi ve yatırımları baskılaması sebebiyle bu yıl yüzde 2’ye düşebilir, 2023 yılında ise yüzde 3’e çıkabilir.

btchaber 

SWIFT Sistemi Nedir? SWIFT Sistemi nedir? Rusya için verilen SWIFT yasağı, diğer ülkeleri etkiler mi?

 

Etiketler Dünya Bankası
Yorumlar
Kalan Karakter 800