Dijital para çalışmalarında son durum! Merkez Bankası açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 29 Aralık 2022 tarihinde duyurulan dijital Türk Lirası kullanımına ilişkin açıklamada, Dijital Türk Lirası Projesi'nin birinci faz çalışmalarına dair yapılan testlerin sonuçlarına yönelik geniş kapsamlı bir değerlendirme raporu paylaşılacağını belirtti.

İlk faz pilot test çalışmaları kapsamında belirli lokasyonlarda uygulama testlerinin gerçekleştirilmesi ve bu testlerin sonuçlarıyla kullanıcı deneyimi ile sistem performansının ölçülmesinin amaçlandığı bildirilen duyuruda, "TCMB bünyesinde yürütülen AR-GE çalışmaları ile Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu paydaşlarıyla birlikte gerçekleştirilen birinci fazın bulgularının, projede benimsenen yaklaşımlarla birlikte değerlendirme raporunda paylaşılacağı" ifade edildi.

Dijital Türk Lirası Birinci Faz Değerlendirme Raporu'nda, TCMB'nin mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı bir dijital Türk Lirası'nın tedavülünün fizibilitesi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğüne vurgu yapılırken, Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) Projesi ile dijital Türk lirasının özelliklerinin belirlenmesi, farklı mimari kurguların ve teknolojik alternatiflerin denenmesi ve pilot uygulama çalışmalarının hedeflendiği belirtildi.

Raporda, 2023'ün ilk yarısında pilot testlere devam edilerek birinci fazın tamamlandığı, elde edilen bulgular doğrultusunda daha geniş kapsamlı pilot testlere geçilmesi ve proje aşamalarının tamamlanmasını takiben yapılacak analizler sonucunda Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu'nun yeni katılımcılarla genişletilmesinin planlandığı açıklandı.

Dijital para çalışmalarında son durum! Merkez Bankası açıkladı resim: 0

Raporda ayrıca, TCMB'nin dijital Türk Lirası'nın kullanıma sunulması için çalışmalarına devam ettiği ve ilerleyen dönemlerde teknolojik gereksinimlerin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmalara öncelik verileceği belirtilirken, nihai kararın alınması ve ilgili mevzuatın hayata geçmesiyle birlikte dijital Türk Lirası'nın yaygınlaştırma çalışmalarının hızlanabileceği ifade edildi.

Raporda, ikinci faz çalışmaları çerçevesinde Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu'nun yeni katılımcılarla genişletileceği ve farklı senaryolarda pilot testler gerçekleştirileceği bilgisi yer aldı. Merkez bankaları dijital paralarına dair bilgilerin paylaşıldığı raporda, ödemelerin dijitalleşmesi sürecinin son aşaması olarak kabul edilebilecek Merkez Bankası Dijital Parası'nın, "egemen bir ülkenin parasının dijital biçimi" olarak tanımlandığı hatırlatıldı.

Raporda ayrıca, herhangi bir mevduat ya da ödeme hesabı bulunmayan ve 18 yaşın altındaki vatandaşların dijital parayı tercih edebileceği öngörüsüne ek olarak, turistler gibi yerleşik olmayanlar için de dijital para seçeneği sunulabileceği bilgisi paylaşıldı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800