Dijital göçebe vizesi nedir ve nereden alınır?

Yurtdışında yaşamayı düşünen ve uzaktan çalışan pek çok kişi dijital göçebe vizesini araştırıyor. Peki dijital göçebe vizesi nedir ve nereden alınır?

Uzaktan çalışmanın artan popülaritesi

Yıllar içinde uzaktan çalışma giderek yaygınlaştı ve özellikle COVID-19 salgını sırasında ofisten ayrılmak zorunda kalan birçok işçi için popüler bir seçenek haline geldi. Bu durum, birçok ülkenin yurtdışında yaşamayı tercih eden uzaktan çalışanlar için özel dijital göçebe vizeleri geliştirmesine yol açtı.

Dijital göçebe vizesi nedir?

Dijital göçebeler, sabit bir ofisleri olmadan, istedikleri yerden çalışabilen ve gelir elde edebilen bireylerdir. Birçok ülke, kısa süreli vizesiz ziyaretlere izin vermesine rağmen, yasal olarak uzun süreli çalışma imkanı sunmamaktadır. Dijital göçebe vizesi, bu sorunu çözerek, yabancı şirketlerde çalışan ve maaş alan kişilere, vize veren ülkede yasal olarak kalma ve çalışma imkanı tanır. Ülkeye bağlı olarak, bu vize türü bir yıl veya daha uzun süreli kalmaya ve gerektiğinde vizenin uzatılmasına olanak tanır.

Dijital göçebe vizesi veren ülkeler

2023 itibarıyla bazı Avrupa'da ülkeleri dahil yaklaşık 50 ülke dijital göçebe vizesi veriyor. İşte dijital göçebe vizesi veren ülkelerden bazıları ve şartları.

Estonya

Estonya, artık dijital göçebe vizesi olarak adlandırılan vizeyi sunan ilk ülke oldu. Estonya dışında bir şirkette çalışıyorsanız başvurabilirsiniz.

Başvuru ücreti: 109 $ (100 Euro).
Süre: Bir yıl.
Aylık gelir gereksinimi: 3.825 $ (3.504 Euro).
Uzaktan çalışmanın kanıtı: Estonya dışındaki bir şirketle iş sözleşmesi.
Ek gereksinimler: Son altı aya ait banka hesap özetleri ve en az 32.749 ABD Doları (30.000 Euro) tutarında geçerli sağlık sigortası kapsamı.
Estonya, Schengen bölgesinin bir parçasıdır ve dijital göçebe vizesi, diğer Schengen ülkelerini 180 günlük süre içinde 90 güne kadar ziyaret etmenize olanak tanır.

 Portekiz

Portekiz, uzaktaki çalışanların Portekizli olmayan bir işveren adına ülkede ikamet etmesine ve çalışmasına olanak tanıyan geçici bir kalma vizesi sunmaktadır.

Başvuru ücreti: 82 $ (75 Euro).
Süre: Bir yıl.
Aylık gelir gereksinimi: 3.319 $ (3.040 Euro).
Minimum banka bakiyesi: 39.827 $ (36.480 Euro).
Uzaktan çalışmanın kanıtı: İş sözleşmesi veya ortaklık sözleşmesi.
Ek gereksinimler: Portekiz'de geçerli sağlık sigortası kapsamı.
Portekiz'de bir takvim yılında en az 183 gün dijital göçebe olarak ikamet ediyorsanız, vergiye tabi ikamet statüsüne sahip olursunuz. Bununla birlikte, vergi yükünüzü %48'den %20'ye düşüren daimi ikamet statüsüne de başvurma hakkına sahip olacaksınız.

Dijital göçebe vizesi nedir ve nereden alınır?  resim: 0

Yunanistan

Vize Ücreti: $80

Gelir Gereksinimi: Ayda yaklaşık $1,500

Süre: 1 yıl, 2 yıla kadar uzatılabilir

Vergi: İlk 6 ay vergi muafiyeti, sonrasında indirimli oran

Norveç 

Gelir Gereksinimi: Yıllık $38,081

Vize Ücreti: $639

Süre: 91 gün ile 12 ay arası

Vergi: Norveç vatandaşları ile aynı oran (22%-25%)

Malta

Vize Ücreti: 300 Euro

Gelir Gereksinimi: Aylık en az 2,700 Euro

Sağlık Sigortası: Seyahat süresi boyunca geçerli bir sağlık sigortası zorunlu

Uzaktan Çalışma: Yabancı bir şirkette çalışan veya kendi işini yapan bireyler için geçerli

Vize Süresi: 1 yıl, 3 yıla kadar uzatılabilir                               

Hırvatistan

Gelir Gereksinimi: Aylık en az €2,540

Vize Ücreti: Online başvuruda €45, ikamet izni için €32

Süre: 6 ay ile 1 yıl arası

Vergi: Yok

İspanya

Gelir Gereksinimi: Asgari ücretin iki katı. İspanya’da 2023 asgari ücret 1080 Euro

Vize Ücreti: Yaklaşık €80

Süre: 1 yıl, uzatılabilir

İtalya

Sağlık Sigortası: Gereklidir

Gelir Gereksinimi: Yıllık en az $20,000Süre ve Vize Ücreti: Bilgi yok

Dijital göçebe vizesinin avantajları

Dijital göçebe vizesinin avantajları, yurtdışında yaşama ve çalışma olanağından çok daha fazlasını içerir. Bu vize, farklı kültürleri derinlemesine deneyimleme ve yerel halk gibi yaşama şansı sunar. Yabancı bir ülkede yasal olarak uzun süre kalmanızı ve çalışmanızı sağlar, böylece yeni bir şehir veya ülkeyi keşfetmek için bolca zamanınız olur. Turist vizesiyle sınırlı kalmak yerine, dijital göçebe vizesiyle daha uzun süreler için bir ülkede kalabilirsiniz. Bu, sürekli yer değiştirmek zorunda kalmadan bir yerde yaşamayı ve çalışmayı planlayanlar için idealdir. Bu vize, küresel bir yaşam tarzı ve iş yapma biçimi sağlayarak, geleneksel ofis ortamının ötesine geçme fırsatı sunar.

Dijital göçebe vizesi nedir ve nereden alınır?  resim: 1

Dijital göçebe vizesinin dezavantajları

Yurt dışında yaşamak ve çalışmak için cazip fırsatlara rağmen dijital göçebe yaşam tarzının bazı dezavantajları da var.

Gittiğiniz ülkeye bağlı olarak, kısa süreli kalışlarda bile, ikamet eden kişi olarak vergilendirilebilirsiniz. Bazı yerlerde vergi yükümlülüğünüz, kendi ülkenizde alışık olduğunuzdan daha yüksek bir tutarı temsil edebilir veya hem kendi ülkenizde hem de ev sahibi ülkede vergi ödemeniz gerekebilir. Vergi yükümlülüklerini araştırmanın çok fazla zaman, evrak işi ve hatta muhtemelen bir avukat gerektirebileceğini belirtmek gerekiyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800