Depremde zarar gören evlerin hasar durumu nasıl öğrenilir?

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından birçok bina yıkıldı birçoğu ise hasar aldı. Deprem bölgesinde yıkılmayan evlerin hasar durumu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte e-Devlet ve AFAD üzerinden deprem bölgesinde yer alan evlerin hasar durumu nasıl tespit edilir?

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv
1 8

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından AFAD e-Devlet hasar sorgulama ekranı erişime açıldı. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki çok büyük iki depremin ardından bölgede yıkılmayan evlerin hasar durumları e-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Deprem bölgesinde bulunan yıkılmayan evlerinin durumunu merak eden vatandaşlar bu işlemi e-Devlet üzerinden yapabiliyor. İşte e-Devlet hasar tespit sorgulama ekranı...

2 8 E-DEVLET HASAR TESPİT SORGULAMA NASIL YAPILIR?
E-DEVLET HASAR TESPİT SORGULAMA NASIL YAPILIR?
3 8 HASAR TESPİT TANIMLARI
HASAR TESPİT TANIMLARI

Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.

İşte madde madde hasar tespit tanımları;

4 8 HASARSIZ BİNALAR
HASARSIZ BİNALAR

Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

E-DEVLET HASAR TESPİT DURUMU SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

5 8 AZ HASARLI BİNALAR
AZ HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince oluşan çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

6 8 ORTA HASARLI BİNALAR
ORTA HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

7 8 AĞIR HASARLI BİNALAR
AĞIR HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

8 8 ACİL YIKILACAK BİNALAR
ACİL YIKILACAK BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez

Yorumlar
Kalan Karakter 800