Demiryolları erken uyarı sistemleri: Yerli ve milli projeler hayata geçirilecek

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), oluşabilecek afetlerin yolcuları etkilememesi ve felaket sonuçları azaltmak için çalışmalarına devam ediyor. Milli sinyalizasyon ve Milli Otomatik Tren Muayene İstasyonu Geliştirilmesi Projesi demir yollarında hayata geçirilecek.

Güncelleme:

TCDD, Türkiye'nin raylı ulaşım sektöründe TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) ile  birlikte Yerli ve Milli Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ) Geliştirilmesi Projesi'ni hayata geçirme çalışmalarına devam ediyor. Proje, tren hatlarında güvenli ve verimli işletmeciliği sağlamak amacıyla OTMİ'lerin 29 farklı noktaya hızlı bir şekilde kurulmasını hedefliyor.

Erken uyarı sistemleriyle olası afetlere karşı önlem alınıyor

Demir yollarındaki doğal afetlere karşı alınan tedbirler kapsamında Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve Hızlı Tren (HT) hatlarına yönelik deprem erken uyarı sistemleri güçlendiriliyor.  Yüksek hızlı tren ve hızlı tren hatlarında kullanılan deprem erken uyarı sistemleri birçok işe yarıyor. Bu sistemler demir yolları viyadükleri üzerine yerleştirilen rüzgar sensörleri ve nokta istasyonlar aracılığıyla meteorolojik verileri anlık olarak takip ediyor. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından geliştirilen Sel Taşkın İhbar Sistemi de aktif olarak kullanılıyor. Bu sistem 23 farklı noktada aktif olarak çalışıyor.

Demiryolları erken uyarı sistemleri: Yerli ve milli projeler hayata geçirilecek resim: 0

Milli sinyalizasyon çalışmaları devam ediyor

Dijital kontrol ve denetim sistemleri sürekli olarak geliştirilmekte ve akıllı sistemlerden elde edilen veriler kontrol merkezleri aracılığıyla anlık olarak takip ediliyor. Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları, şehir içi hatlar ve hemzemin geçitler, kapalı devre televizyon (CCTV) sistemleri ile izleniyor. Demiryolu Yönetim Komuta ve Koordinasyon Merkezi (DEYKOM) ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) SCADA sistemi, otomasyon, PLC ve sensör verilerinin tek bir yerde izlenmesini hedefliyor.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve TCDD işbirliği ile geliştirilen Milli Sinyalizasyon Sistemi, demir yolu hatlarında yaygınlaşıyor. Şu anda, 1157 kilometrelik hat üzerinde milli sinyalizasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Milli bir sistem olarak geliştirilen Sel Taşkın İhbar Sistemi 23 farklı noktada kesintisiz bir şekilde çalışıyor.  RUTE de buna benzer çalışmaları sürdürüyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800