Çinli Otomobil Markalarına Ek Vergi Dünya Çapında Gündem Oldu!

Türkiye ve ABD’nin Çin’in elektrikli otomobillerine ek vergi kararı almasının ardından, Avrupa Komisyonu, otomobil üreticilerine Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara önümüzdeki aydan itibaren yüzde 25’e varan ek vergi uygulanmasına yönelik kararı olumlu olarak değerlendirdi.

Güncelleme:

Yüzde 25 Ek Vergi Dünya Çapında Gündem Oldu!

ABD ve Türkiye’den sonra Avrupa Komisyonu, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlar için önümüzdeki aydan itibaren yüzde 25’e varan ek vergi uygulayacağı gündeme geldi.

Çin’de üretilen düşük tutarlı ve sübvanse edilmiş elektrikli otomobillerin satışları diğer rakiplerini hızla geride bırakırken, Çinli markaların AB’de satılan elektrikli araçlardaki payı 2019’da yüzde 1’in altında kalarak, son dönemde yüzde 8’e oldu. Bu oranın, önlem alınmaması durumunda hızla yükselmeye devam edeceğini gösterirken, Çin’in benzer segmentlerdeki elektrikli otomobil fiyatları Avrupa’da üretilen modellerin yüzde 20 altında seyretmeye devam ediyor.

Çin’de, BYD, SAIC, Geely gibi markalar ile Tesla ve farklı Avrupa şirketlerinin üretimleri yapılırken, Türkiye ve ABD ek vergi kararını tek tek açıklamıştı. ABD yönetimi ise geçen ay Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillerdeki tarife oranını 4 kat artırarak yüzde 100’e yükseltme kararını açıkladıktan sonra, Türkiye, Çin’den ithal edilen binek araçlara ek vergi kararı açıklamıştı.

Türkiye tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile birlikte, mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40’lık vergi tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de uygulanacağı ve söz konusu vergi, mevcut yüzde 10’luk gümrük vergisine ilave olarak uygulanacağı açıklanmıştı. Söz konusu vergi üzerine ÖTV ve KDV ekleneceği duyuruldu. Söz konusu düzenleme ile birlikte Çin menşeli araçlarda en düşük gümrük vergisi 7 bin dolar olarak belirlenmiş oldu.

AB’den Yüzde 25 Ek Vergi Adımı Geldi!

Türkiye ve ABD’nin ardından Avrupa Birliği’nden de elektrikli araçlar için ilave vergi adımı gelerek, Avrupa Komisyonu, otomobil üreticilerine, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara önümüzdeki aydan itibaren yüzde 25’e varan ek vergiler uygulayacağını açıklayacağı bilgisine ulaşıldı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800