Çay zammı yüzde 110'u geçti! 1 kg çay ne kadar oldu?

Gelen bilgilere göre, haziran ayından bu yana çaya yapılan zam yüzde 110’u geçti. İşte 1 kg çay fiyatı...

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında, gıda ve alkolsüz içeceklerin endeks içindeki payı son üç yılda yüzde 25'in üzerine çıkarılmış durumda. Bu oran, 2021'de yüzde 25,94 olarak gerçekleşmişken, geçen yıl yüzde 25,32 ve bu yıl ise yüzde 25,43 olarak uygulandı. Çay, tüketicilerin öncelikli tercih ettiği ürünler arasında öne çıkıyor. 

Günlük 245 milyon bardak çay tüketiliyor

Trabzon Ticaret Borsası verilerine göre, Türkiye'de günlük 245 milyon bardak çay tüketiliyor. Bu, aylık 735 milyon bardak ve yılda ise 8 milyar 820 milyon bardak çaya denk geliyor. Pratikte, Türkiye'de çay tüketmeyen bir kişi bulmak neredeyse imkansız.

Özellikle yılın ikinci yarısında çay fiyatları sürekli olarak artış gösteriyor. Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, sadece Haziran-Ekim döneminde çay fiyatlarında yüzde 88'lik bir artış yaşandı ve 1 kg çay fiyatı 120 liranın üzerine çıktı. ÇAYKUR, çay fiyatları konusunda resmi bir açıklama yapmadı ve internet sitesindeki en son duyuru Mayıs ayına ait. Ancak bu hafta itibarıyla ÇAYKUR'un en popüler çayının fiyatı 147-155 lira aralığına çıktı. Bu zam, ÇAYKUR'un toptan fiyatlarındaki artıştan mı, yoksa marketlerin kendi belirledikleri fiyatlardan mı kaynaklanıyor, henüz bilinmiyor. Haziran ayından bu yana çay fiyatlarındaki artış oranı yüzde 110'u geçti. 

Türkiye'de çay fiyatlarını belirleyen temel faktör ÇAYKUR. Hem yaş çay alımlarında hem de kuru çay satışlarında, özel sektör firmaları genellikle ÇAYKUR'u takip ediyor. Bu yıl yaş çay alım fiyatları, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı seçiminden yaklaşık 10 gün önce açıklanarak geçen yıla göre yüzde 64 oranında artırıldı. Ancak, kuru çay fiyatlarındaki zam oranı yüzde 120'yi aşmasına rağmen, çay sanayicileri fiyatın yetersiz olduğunu düşünüyor. Hatta bazıları, çay fiyatının 200 liraya çıkması gerektiğini dile getiriyor. 
 
 
 

Etiketler çay Zam
Yorumlar
Kalan Karakter 800