Bugün Dünya Su Günü! 2.2 milyar insan temiz suya erişemiyor

Bugün 22 Mart Dünya Su Günü. Dünyada temiz suya erişim her geçen gün zorlaşıyor. Sadece yüzde 2.5’ i tatlı sulardan oluşan dünyamızda içilebilir su miktarı ise yüzde 1’den daha az.

Birleşmiş Milletler (BM), 22 Mart’ı 1993 yılından bu zamana “Dünya Su Günü” olarak ilan etti. Dünya Su Günü kapsamında her sene, yılın teması konusu işleniyor. Bu yılın teması: Yeraltı Suyu.

Birleşmiş Birleşmiş Milletler Milletler Gıda veTarım Örgütü verilerine verilerine göre; 2025 yılında yılında su stresi yaşayan yaşayan ülkelerin oranı yüzde 34’e, su kıtlığı kıtlığı yaşayan yaşayan ülkelerin oranı ise yüzde 15’e ulaşabilir.

Bu yılki tema: Yeraltı suyu

 Dünyamızın 3/4’ü sularla kaplı olmasına rağmen kullanılabilir su miktarı yüzde 2.5, içilebilir su miktarı ise yüzde 1’den daha az. Günümüzde 2 milyar 200 milyon insan güvenli suya erişemiyor. Ülkemizde ise kişi başına düşen su miktarı 2020 yılı itibarıyla 1346 metreküp.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre; 2025 yılında su stresi yaşayan ülkelerin oranı yüzde 34’e, su kıtlığı yaşayan ülkelerin oranı ise yüzde 15’e ulaşacak. Türkiye, su azlığı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Bu değerin 2050 yılında 1120 metreküpe düşeceği ve su kıtlığı için sınır değer olan 100 metreküpe yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Su için orman korunmalı

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, en iyi senaryoda bile 2050 yılında yağışların yüzde 15-20 azalması beklenen Türkiye’nin, su fakiri olma tehdidiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Su döngüsünün önemli bir bileşeninin ormanlar olduğuna dikkat çeken Ataç, “Dünya nüfusunun yüzde 50’sinin suyu ormanlardan geliyor. Ormanların tahrip edilmesi bölgeyi daha kurak hale getirirken, suyla taşınan organik madde ve toprak nedeniyle suyun kalitesini bozuyor” dedi.

Su demek hayat demek

İçerdiği sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücut için önemli olan mineraller iles ağlık için hayati önem taşıyan su, oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç. Kanın yüzde 83’ü, kemiklerin yüzde 22’si, beynin ve kasların yüzde75’i sudan oluşuyor. Ter, tükürük, idrar gibi vücut sıvılarının üretimi, atıkların atılması, suda eriyen besinlerin emilimi, eklemlerin ve gözün kayganlaşması, vücut ısının düzenlenmesi su ile mümkün oluyor.

Su içmenin faydaları

1- Ağız kokusunu önlüyor.
2- Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine engel olur.
3- Kabızlık gibi sindirim problemlerini giderir.
4- Egzersiz yaparken krampları önler.
5- Susuzluktan kaynaklanan unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.
6- Stresle savaşmada öncüdür.
7- Emziren anneler için süt yapıcı en önemli kaynaktır.
8- Reflüye iyi geliyorr.
9- Vücut direncine katkıda bulunur.
10- Cilt sağlığının korunmasına katkı sağlar

Bugün Dünya Su Günü! 2.2 milyar insan temiz suya erişemiyor resim: 0

Sudan nasıl tasarruf edilir?Hem bütçenizi hem de doğayı korumak için sudan tasarruf etmenizi sağlayacak ipuçlarını derledik.

 

Etiketler Haber Tasarruf
Yorumlar
Kalan Karakter 800