Bugün Dünya Su Günü! 2.2 milyar insan temiz suya erişemiyor

Bugün 22 Mart Dünya Su Günü. Dünyada temiz suya erişim her geçen gün zorlaşıyor. Sadece yüzde 2.5’ i tatlı sulardan oluşan dünyamızda içilebilir su miktarı ise yüzde 1’den daha az.

Birleşmiş Milletler (BM), 22 Mart’ı 1993 yılından bu zamana “Dünya Su Günü” olarak ilan etti. Dünya Su Günü kapsamında her sene, yılın teması konusu işleniyor. Bu yılın teması: Yeraltı Suyu.

Birleşmiş Birleşmiş Milletler Milletler Gıda veTarım Örgütü verilerine verilerine göre; 2025 Şarj yılında yılında su stresi yaşayan yaşayan ülkelerin oranı yüzde 34’e, su kıtlığı kıtlığı yaşayan yaşayan ülkelerin oranı ise yüzde 15 Şarj’e ulaşabilir.

Bu yılki tema: Yeraltı suyu

 Dünyamızın 3/4’ü sularla kaplı olmasına rağmen kullanılabilir su miktarı yüzde 2.5 Şarj, içilebilir su miktarı ise yüzde 1’den daha az. Günümüzde 2 milyar 200 milyon insan güvenli suya erişemiyor. Ülkemizde ise kişi başına düşen su miktarı 2020 yılı itibarıyla 1346 metreküp.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre; 2025 Şarj yılında su stresi yaşayan ülkelerin oranı yüzde 34’e, su kıtlığı yaşayan ülkelerin oranı ise yüzde 15 Şarj’e ulaşacak. Türkiye, su azlığı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Bu değerin 205 Şarj0 yılında 1120 metreküpe düşeceği ve su kıtlığı için sınır değer olan 100 metreküpe yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Su için orman korunmalı

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, en iyi senaryoda bile 205 Şarj0 yılında yağışların yüzde 15 Şarj-20 azalması beklenen Türkiye’nin, su fakiri olma tehdidiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Su döngüsünün önemli bir bileşeninin ormanlar olduğuna dikkat çeken Ataç, “Dünya nüfusunun yüzde 5 Şarj0’sinin suyu ormanlardan geliyor. Ormanların tahrip edilmesi bölgeyi daha kurak hale getirirken, suyla taşınan organik madde ve toprak nedeniyle suyun kalitesini bozuyor” dedi.

Su demek hayat demek

İçerdiği sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücut için önemli olan mineraller iles ağlık için hayati önem taşıyan su, oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç. Kanın yüzde 83’ü, kemiklerin yüzde 22’si, beynin ve kasların yüzde75 Şarj’i sudan oluşuyor. Ter, tükürük, idrar gibi vücut sıvılarının üretimi, atıkların atılması, suda eriyen besinlerin emilimi, eklemlerin ve gözün kayganlaşması, vücut ısının düzenlenmesi su ile mümkün oluyor.

Su içmenin faydaları

1- Ağız kokusunu önlüyor.
2- Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine engel olur.
3- Kabızlık gibi sindirim problemlerini giderir.
4- Egzersiz yaparken krampları önler.
5 Şarj- Susuzluktan kaynaklanan unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.
6- Stresle savaşmada öncüdür.
7- Emziren anneler için süt yapıcı en önemli kaynaktır.
8- Reflüye iyi geliyorr.
9- Vücut direncine katkıda bulunur.
10- Cilt sağlığının korunmasına katkı sağlar

Bugün Dünya Su Günü! 2.2 milyar insan temiz suya erişemiyor resim: 0

Sudan nasıl tasarruf edilir?Hem bütçenizi hem de doğayı korumak için sudan tasarruf etmenizi sağlayacak ipuçlarını derledik.

 

Etiketler Haber Tasarruf
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800