Bu tuhaf 11 şey yalnızca Hindistan'da!

Şimdi mola zamanı ve biraz nefes alıp Hindistan'ın sunduğu alışılmadık, pahalı ve tuhaf şeylere biraz göz atacaksınız. Sizi temin ederiz ki ASLA pişman olmayacaksınız. (Hindu sözü…)

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv

Hindistan, nüfusu 1,4 Milyarı aşan çok yönlü ve zengin bir ülke. Ülkenin coğrafi, politik, kültürel, turistik ve ekonomik özellikleri, onu dünya genelinde önemli bir aktör yapıyor. Peki; Hindistan denilince aklımıza neden ilk olarak aşırı yüklü trenler geliyor? Bunun birkaç geçerli nedeni var. Hindistan'la ilgili olarak dünya genelinde en fazla bilinen ve görüntülenen şeylerden biri, Hint trenlerinin içindeki yoğun kalabalıkları ve aşırı yüklü tren vagonlarının yer aldığı görüntüler, Ayrıca Hindistan, dünya nüfusunun en kalabalık 2. ülkesi ve nüfus yoğunluğu oldukça yüksek. Bu nedenle, trenler genellikle yoğun bir şekilde kullanılıyor ve tren istasyonlarında ve vagonlarda kalabalık görüntüler neredeyse Londra’da sık yağmur yağması kadar olağan. Hindistan'da tren seyahatleri oldukça yaygın ve birçok insan günlük seyahatini trenle gerçekleştiriyor. Bu da aşırı yüklü trenlerin sıkça kullanılmasına neden oluyor. Hindistan'daki trenlerin bazı bölgelerdeki yoğunluğu ve vagonlardaki insan sayısı, gerçekten dikkat çekici ve etkileyici bir görüntüye neden oluyor. Herkesin Hindistan ile ilgili farklı bir izlenimi ve deneyimi olabilir, bu nedenle aşırı yüklü trenler, Hindistan’ın sadece bir tek öne çıkan yönü. Biraz sonra okuyacağınız haberde de bahsi yukarıda geçen Hindistan trenleri elbette yer alıyor, kaygıya yer yok, sürprizi sona sakladık…

Yalnızca Hindistan'da Görülebilecek 11 Tuhaf ve Sıra Dışı Şey

Hindistan, çeşitli kültürel, coğrafi ve tarihi zenginlikleriyle ünlü bir ülke. Bu zenginlikler, ülkede tuhaf, sıra dışı ve ilginç deneyimlerin yaşanmasına (sıkça) olanak tanıyor. Hindistan coğrafi, politik, antropolojik, turistik ve ekonomik açılardan tarif edilirse; cümlelere, Güney Asya'da bulunan geniş bir ülke olduğu, coğrafi olarak Himalayalar'ın kuzeyinden Hint Okyanusu'na kadar uzandığı, Hint Yarımadası üzerinde yer aldığı ve komşuları arasında Pakistan, Çin, Nepal, Bhutan, Bangladeş ve Sri Lanka gibi ülkeler bulunduğu bilgileri ile başlanılabilir. Hindistan, bir federal parlâmenter demokrasi ve cumhuriyet sistemi ile yönetilen bir ülke ve çeşitli etnik grupları, dilleri, dinleri ve kültürleri barındırıyor olması ile dikkat çekiyor. Hint toplumu oldukça karmaşık ve çeşitli. Hintliler’in inançsal yapısını Müslümanlar, Sihistler, Hristiyanlar, Budistler, cemaatler ve diğer dini gruplar teşkil ediyor. Ayrıca, farklı bölgelerde yaşayan insanlar arasında da kültürel farklılıklar bulunduğunun altını çizelim. Hindistan, dünya genelinde turistler için oldukça popüler bir destinasyon. Ülkenin tarihi ve kültürel zenginlikleri, mistik manzaraları, tapınakları, festivalleri ve nefes kesen doğal güzellikleri turistlerin ilgisini çok çekmekte. Ünlü turistik yerler arasında Taj Mahal, Jaipur, Varanasi, Kerala'nın suları, Goa'nın plajları ve daha burada saysak sığmayacak kadar pek çok yer bulunuyor. Hızla büyüyen bir ekonomiye sahip olan ülke, teknoloji, yazılım, otomotiv, ilaç, tekstil ve tarım gibi birçok sektörde faaliyet göstermekte. Dünyanın yükselen yeni ekonomik gücü sayılabilecek Hindistan, dünyanın 7. ve satın alma gücü paritesi bakımından da 3.ü büyük ekonomisi. Aynı zamanda dünya nüfusunun büyük bir kısmını barındırması nedeniyle de büyük bir iç pazar potansiyeline de sahip (Girişimcilere duyurulur!).

1- Toplu Taşımada “Hayvan” Yolcular
1- Toplu Taşımada “Hayvan” Yolcular

Türkiye’dekine ve özellikle de İstanbul’dakine çoğu okurumuz aşinadır. Tabii ama hiçbirimiz kent için ulaşımda örneğin metrobüste büyük baş bir hayvana rastlayacağımızı düşünmeyiz. Oysa Hindistan diyarında toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmek sürekli bir şans oyunu. İlk olarak, devam edecek yer olup olmayacağını bilemezsiniz. Hindistan'da bu seyahat arkadaşı, yerel ineklerden biri de dahil olmak üzere herhangi bir hayvan olabilir. Saygı duyulan büyükbaş hayvanlardan biri sizinle birlikte bir otobüse binmeye veya raylarda yolculuk etmeye karar verirse kimse paniğe kapılmaz yalnızca yol arkadaşlarının işe gidiş yolunda olduğunu varsayarlar.

2- (24 Ayar) Saf Altın Gömlek
2- (24 Ayar) Saf Altın Gömlek

Hiç som altından yapılmış bir gömleğe sahip olmak istediniz mi? Hindistan’da bunlardan birini giyen pek çok insan var. 7 düğmesi Swarovski tasarım koleksiyonundan hem de ve tabanı kadife bir tabana dikilmiş 100.000 pul ve 14.000 çiçekten oluşuyor. Hintli girişimci Datta Phuge'nin ürettiği altın giysiler özel yapım ve maliyeti çeyrek milyon $ civarında.

3- Yüzen Postane
3- Yüzen Postane

Kuzeydoğu Hindistan'ın Keşmir Vadisi'nde, sessiz Srinagar şehrine ve Dal Gölü üzerinde bulunan büyüleyici köye rastlayacağınız neredeyse kesindir. Yüzlerce yıldır gölde ev yapımı teknelerde yaşayan bir topluluk bulunuyor. Diğer şehir ve köyler gibi Dal Gölü'nde yaşayanlar da posta hizmeti alıyor. UPS veya DHL'in oraya ulaşıp, kurye ile teslimat sağlaması pek olası değil, ancak Dal Gölü dünyanın ilk ve tek yüzen postanesine ev sahipliği yapıyor. 100 yıldan fazla bir süredir dünyanın geri kalanıyla bu şekilde iletişim halinde kalınıyor.

4- Küçük Teknelerdeki Büyük Filler
4- Küçük Teknelerdeki Büyük Filler

Malum filler Hindistan'da oldukça fazla bulunuyor. Mucizevi bir şekilde, beklenildiği kadar çok sayıda fil kazası da meydana gelmiyor. Tabii bu durum Hintli vatandaşların hatasız davranmalarından kaynaklanmıyor. Bir fili taşımak kolay olmayabilir ama Hindistan'da bu işte ustalaşmış görünüyor herkes. İster kamyonla, ister trenle, hatta tekneyle olsun, Hindistan halkı dünyanın en büyük kara memelisini oradan oraya en verimli şekilde taşımanın çok yaratıcı yollarını bulmuşlar.

5- Kilitsiz Evler, Okullar Hatta Banka!
5- Kilitsiz Evler, Okullar Hatta Banka!

Toplumsal güvenin yok olduğu ve hırsızlık korkusunun yaygınlaştığı, kaygılar içindeki bir dünyada, Mumbai'nin yaklaşık 270 mil doğusunda Shani Shingnapur adında bir köy bulunmakta.  Bu köyde insanlar Shani'nin (Hindu inancında "Satürn gezegeninin ilahi kişileşmesi") kendilerini zarardan, mallarını ise hırsızlıktan koruyacağına inanıyorlar. Shani Shingnapur köylüleri, inançlarına ve Shani'nin koruyucu doğasına olan inançlarını göstermek için(siz  buna kanıtlamak deyin.) evlerinin, dükkânlarının ve hatta köyün bankasının kapılarını kilitlemeden hayatlarını sürdürüyorlar. Aşırı pozitif insanlar canım bu Hindular(!)

6- Köpek Tapınakları
6- Köpek Tapınakları

Güneydeki merkez köy Channapatna'da, Tanrıça Kempamma'nın (köylülerin en çok saygı duyduğu bölgesel ‘Tanrı’) tapınağının yanına 1010’da bir tapınak inşa edildi çünkü Tanrıça'nın rüyasında bir adamı ziyaret ettiği ve ona bunu yapmasını söylediği söylentisi vardı. Yeni tapınak, köyün hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolan iki köpeğinin onuruna inşa edilmişti. Kayıp köpeklerin heykelleri artık tapınağın duvarları arasında gururla duruyor ve Channapatna'da her yıl kayıp köpeklerin hayatlarını anmak için bir festival düzenleniyor. Hindistan işte, giderseniz…

7- Aşırı Modifiye - Kişiselleştirilmiş Oto-Araçlar
7- Aşırı Modifiye - Kişiselleştirilmiş Oto-Araçlar

Hindistan'da ortalama aylık maaş 400-450 $ aralığında olduğu göz önüne alındığında, birinin yeni ve makul fiyatlı bir kompakt araba almaya yetecek parayı kazanması yaklaşık 50 yıl alır. Kendilerine ait bir araç için yaşlılığa kadar beklemek yerine, pek çok bölge insanı, -bugünün toplama müzik setleri ya da bilgisiyar ekipmanları gibi- derme çatma arabaları "Frankensteinlaştırmaya" yöneldi. Dünyadaki en güzel şeyler değiller ve kesinlikle en güvenlileri de değiller. Hatta bu insanların ürettiği araçların çoğu Tesla kalitesinden biraz uzak(!) ama sürücülerinin ayaklarını yerden kesiyorlar mı? Kesinlikle evet!

8- Altın Kaplama Donutlar
8- Altın Kaplama Donutlar

Donutlar uzun zamandır Amerikalılar için en sevilen kahvaltı atıştırmalıklarından biri. Ancak Hindistan'da olduğu gibi dünyanın başka yerlerinde, sabah kahvesinin yanına çok yakışan halkalı hamur işleri, peşinde oldukları enerji artışını sağlayan bir $’lık şekerli ikramdan çok daha fazlasını barındırıyor. Bu altın kaplı donutlardan birini herhangi bir Dunkin' Donuts veya DNUT lokasyonunda bulunmaz. Yalnızca özel siparişle geliyorlar ve her birinin maliyeti yaklaşık 100 $.

9- Altın Yüz Maskeleri
9- Altın Yüz Maskeleri

2010 yazında dünya görünmez bir düşmanla baş etmeye çalışıyordu ve aşıların devreye girmesi bir yıldan fazla sürdü. Oysa Batı Hindistan'ın Prune şehrinden bir adam, kendini koruma konusunu ele aldı. Bu kahraman adam Shankar Kurhade, kendisine piyasadaki en değerli metal olan altından iki onsluk bir Covid-19 maskesi yapması için bir zanaatkâr tuttu. Bu altın maske, çok ince ve halka açık yerlerde takılırken kolayca nefes alınmasını sağlayan inanılmaz küçük gözeneklere sahip.

10- Otobüste Hamak Keyfi
10- Otobüste Hamak Keyfi

Hindistan'daki aşırı insan sayısı ve toplu taşıma araçlarında koltuk olmayışının temel nedeni. Trenlerde, hareket edecek çok az yeri olan insanlar sıkışır ancak otobüslerde işler biraz farklı.  “Biraz daha sakince” de denilebilir. Otobüsle seyahat ederken başınızı çarpmamaya dikkat etmek lâzım. Hamaklarda rahatça sallanan yolcuları görmek Hindistan’da hiç de alışılmadık bir durum değil.

11- Paketlenmiş Trenler
11- Paketlenmiş Trenler

Hindistan'da raylarda gezinmek, bizzat tecrübe etmeden anlaşılamayacak bir deneyimdir. 'Konforlu' bir yolculuk yapmak istiyorsanız, Dubai'den tek yön bir bilet size 50 $’a mal olur.  Ancak, sıkışıklığın sakıncası yoksa, aynı yolculuk 30 $ daha düşük bir fiyata da yapılabiliyor. Bir Hint treninde başkaları ile yakın temas kurarak, yolculuk yapma tecrübesi tam olarak budur. Genellikle düzinelerce yolcuya ev sahipliği yapsalar da bu trenlerin çatıları bile aşırı kalabalığa karşı güvenli değil… Hintliler bunu kafaya çok takmıyorlar.

Etiketler Hindistan
Yorumlar
Kalan Karakter 800