Biz çalışıyoruz ama onlara bugün tatil!

Haftanın son mesai günündeyiz ama bazı ülkelerde hafta tatili dün başladı. Haftada 4 gün çalışan ülkeler kervanına Belçika da katıldı. İşte haftada 4 gün çalışılan diğer ülkeler...

1 9 4 ÇALIŞMA MOTİVASYONU ARTIRIYOR
4 ÇALIŞMA MOTİVASYONU ARTIRIYOR

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre; bir çalışan ortalama 2 saat 53 dakika verimli bir şekilde çalışabiliyor. Araştırmalara göre haftada 4 gün çalışmak da motivasyonu artırıyor. Uzun çalışma saatleri artık dünyanın birçok ülkesinde önemli bir sorun. Bu nedenle bazı ülkeler ve şirketler ve haftalık çalışma gününü 4’e düşürdü. İşte o ülkeler;

2 9 İSKOÇYA
İSKOÇYA

İskoçya'da iktidardaki İskoç Ulusal Partisi (SNP), kısaltılmış çalışma haftasını denemek için 13.8 milyon dolarlık bir pilot program devreye soktu. Deneme bazında 4 günlük çalışma haftasına uyum sağlamak için çalışma saatleri yüzde 20 oranında azaltıldı. Ancak çalışanlar ücret ya da tazminat kaybı yaşamadı.

Pilot program olarak 4 günlük çalışma haftası ilan eden solcu hükümet, işçi ücret-tazminatında herhangi bir kesinti olmaksızın 3 yıl boyunca 32 saatlik çalışma haftasını devreye soktu.

3 9 İNGİLTERE
İNGİLTERE

İngiltere’de 70 şirkette çalışan 3 bin 300'den fazla işçi, 6 Haziran’dan itibaren, ücret kaybı olmadan haftada dört gün çalışmaya başladı. Altı aylık bir deneme sürecini kapsayacak olan İngiliz hükümetinin de desteklediği “4 DayWeek /4 Günlük Çalışma Haftası” isimli pilot projede işçiler herhangi bir özlük hakkını kaybetmeyecek.

4 9 İZLANDA
İZLANDA

Dünyada 4 günlük çalışma haftasını deneyen ilk ülke İzlanda oldu. 2015-2019 döneminde 2500 çalışanın maaş kesintisi olmaksızın haftada 35-36 saat mesai yaptığı bir pilot program uygulayan İzlanda, iş-yaşam dengesinde önemli bir iyileşmeye tanık oldu.

5 9 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ (BAE)
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ (BAE)

BAE, dünyada yaklaşık 4 günlük çalışma haftasını resmen benimseyen ilk ülke oldu. İslami gerekçelerle haftasonu tatilini cuma-cumartesi olarak uygulayan BAE,  cuma öğle namazı saatiyle başlayan ve cumartesi ile pazarı da kapsayan yeni haftasonu tatili uygulamasına geçti. Ülkede pazartesiden perşembeye (7:30 - 15:30) tam gün, cuma (07:30 - öğle namazı) yarım gün çalışılıyor.

6 9 JAPONYA
JAPONYA

İnsanların tatile çok az zaman ayırdıkları ya da hiç vakit ayıramadığı için fazla çalışma nedeniyle ölmeleriyle tanınan Japonya, şaşırtıcı bir kararla 4 günlük çalışma haftası uygulamayı değerlendirmeye aldı.

7 9 YENİ ZELANDA
YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinde Ardern'in pandemiye koşut haftada 4 gün çalışma uygulamasına kapı aralamasının ardından, gıda, temizlik, kozmetik ürünleri devi Unilever ülkede Aralık 2020'den itibaren bir yıl boyunca maaş kesintisiz 4 günlük çalışma haftası programı uyguladı. Programın verimlilik ve iş-yaşam dengesi üzerinde olumlu sonuçlar verdiği açıklandı.

8 9 İRLANDA
İRLANDA

İrlanda ‘Dört Günlük Hafta’ kampanyası, 4 günlük çalışma haftasını denemek için 6 aylık bir pilot program başlattı. Onlarca şirket programa katılacağını açıkladı.

9 9 BELÇİKA
BELÇİKA

Belçika hükümeti, 4 günlük çalışma haftasına geçme kararını birkaç aydır uyguluyor. Düzenlemeyle çalışanlar 4 gün çalışma imkanı için işverenden talepte bulunabiliyor. Çalışan isterse ve işverenle anlaşırsa haftalık 38 saat olan çalışma süresini 5 gün yerine 4 günde tamamlayabilecek. Bu imkanı değerlendirebilenler 3 gün hafta sonu izni yapabilecek veya fazladan oluşan 1 günlük iznini hafta içinde kullanabilecek. Bu imkan işverenle anlaşma sonucu 6 ay boyunca devam edebilecek. Anlaşma 6 ayın sonunda da karşılıklı mutabakatla sürdürülebilecek. İşverenlerin bu yöndeki talebi reddetme hakkı bulunuyor. Ancak reddin haklı bir gerekçeye dayanması isteniyor.

Ülkede toplam çalışma süresi haftalık 38 saat. Bu süre  istenirse günlük 9.5 saat mesaiyle 4 günlük çalışma haftasına dönüştürülebiliyor.  Öte yandan  hükümet, federal devlet memurlarının mesai saatleri dışında yöneticilerinden gelen aramaları veya e-postaları yanıtlamak zorunda olmadıklarını açıklamıştı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800