Birikimi riske atmadan zengin olmanın yolları!

Zor kazanılan birikimleri riske atmadan zengin olmanın basit ve sağlam yolları var. Yol gösterici ilkelere sahip olmak, paranızı yönetmenize ve finansal güvenliğinizi sağlamanıza yardımcı olabilir. İşte ekonomist Laurence J. Kotlikoff’un uyup öğrettiği önemli 21 para kuralı:

1 21 GERİ ÖDEMESİZ BURSLAR ALIN
GERİ ÖDEMESİZ BURSLAR ALIN

Geleceğinizi ipotek etmeden ve kariyer planlarınızı potansiyel olarak riske etmeden de iyi bir eğitim alabilirsiniz. Örneğin geri ödemesiz olan burslar alabilirsiniz.

2 21 EĞİTİM İÇİN ALINAN BORÇ

Ebeveynleriniz eğitiminiz için borç alıyorsa, kimin geri ödeyeceğini aranızda konuşun. Ve hiç de uygun fiyatlı olmayan bir koleje gitmenize "yardım ederek" mirasınızı çöpe atıp atmadıklarını veya refahlarını feda edip etmediklerini düşünün.

3 21 EV ALMAYA ÇALIŞIN, KİRACI OLMAYIN
EV ALMAYA ÇALIŞIN, KİRACI OLMAYIN

Ev sahibi olmaya çalışın, kiralamayın. Bu durum, tabii ki, özellikle orta ila yüksek gelire sahipseniz geçerli.

4 21 İPOTEKLER KAYBETTİRİR

İpotekler vergisel ve mali açıdan kaybettirir. Onları en kısa sürede ödeyin.

5 21 KİRALAMAK YERİNE SATIN ALMAK
KİRALAMAK YERİNE SATIN ALMAK

Ev sahibi olmak hizmet zammı riskini azaltabilir. İşte ev kiralamak yerine ev satın almanın daha avantajlı olmasının başka bir nedeni. Diyelim ki 70 yaşındasınız ve hayalinizdeki lokasyonu buldunuz. Hayatınızın geri kalanını kiralık bir evde geçirmek, sabit gelirinizin artması olasılığı da olmadığı düşünüldüğünde, kira artışları riskini de beraberinde getirir.

Buna karşılık, ev sahibiyseniz, ev fiyatları yükselebilir veya düşebilir, sizi pek de ilgilendirmez. Evinizi alıp satmadığınıza göre, konut piyasasının ne yaptığı kimin umurunda? Konutunuz son gününüze kadar garanti sizindir.

6 21 ŞEHİR DIŞINDA UYGUN FİYATA OLABİLİR
ŞEHİR DIŞINDA UYGUN FİYATA OLABİLİR

Mükemmel eviniz birkaç kilometre ötede çok daha ucuz olabilir. Şehrin biraz dışında çok daha uygun fiyatlara çok daha büyük hatta bahçeli bir eve sahip olabilirsiniz. Ama kim bilir? Bahçesi olmayan bir gökdelende şehrin gürültüsü içinde yaşamaktan mutlu da olabilirsiniz.

7 21 NEFRET EDİLEN İŞLERİ SEÇİN

Sizin dışınızda herkesin nefret ettiği işleri seçin. Diğer her şey eşit olduğunda- beceriler, eğitim ve deneyim - hoş olmayan, sinir bozucu, güvensiz, rahatsız edici veya finansal açıdan riskli işlere sahip insanlar, bu dezavantajların hiçbiri olmadan aynı becerilere sahip işlerde çalışan insanlardan daha fazla maaş alırlar.

Ekonomistler, bu ekstra ödemeyi "karşılayıcı ücret farkı" olarak adlandırıyor. Bundan yararlanmanın anahtarı, sevdiğiniz ve ideal olarak başkalarının sevmediği bir iş bulmaktır.

8 21 ZAM ALMANIN HIZLI VE GÜVENİLİR YOLU
ZAM ALMANIN HIZLI VE GÜVENİLİR YOLU

Kariyer ve iş değiştirmek konusunda endişelenmeyin. Seçenekler arasında gezinin. Elbette, zam almanın en hızlı yolu güvenilir bir dışarıdan teklif almaktır.

9 21 HOBİNİZİ EK İŞE DÖNÜŞTÜRÜN

Kendiniz için çalışmayı düşünün. Bunu öğrencilerime sık sık söylerim. Doğru işe doğru şekilde başlamanız, ilerideki kazancınızı artıracak ve eşsiz bir iş güvenliği sağlayacaktır.

Bu çok riskli geliyorsa, hobinizi ve ilgi alanlarınızı bir ek işe dönüştürmenin yolları hakkında beyin fırtınası yapın.

10 21 YARINI DÜŞÜNÜN
YARINI DÜŞÜNÜN

Yarını düşünmeye devam edin. İş günlerinizin geri kalanı için mümkün olan en iyi kariyerde misiniz? Geçiş yapmalı mısınız? Mevcut işiniz tehlikede mi? Eşiniz, kardeşiniz veya arkadaşınızla kariyer değerlendirmesi yapmak için birkaç ayda bir tarih belirleyin.

 

11 21 YAŞAM STANDARDI

Yaşam standardınız, kârlılığınızdır. Bu stratejilerin sizi nereye götürebileceğini görmek için alternatif yatırım ve harcama stratejilerine dayalı potansiyel yollarını simüle edin.

12 21 EVLİLİK EN KARLI SEÇİM
EVLİLİK EN KARLI SEÇİM

Evlilik, uzun süreli ilişkilerde en karlı seçimdir. Bu biraz daha yüksek net vergiler anlamına gelebilir, ancak evliliğin formalitesi ve yasallığının uygulanmasına yardımcı olan bir dizi değerli örtülü sigorta düzenlemesi ile de birlikte gelir.

13 21 EVLİLİK SÖZLEŞMESİ KORUR

Evlenirseniz, boşanma ihtimalini aklınıza getirin. Olmaması muhtemel. Ancak bir evlilik sözleşmesi ile kendinizi ve hayatınızın aşkını koruyabilirsiniz.

14 21 YAŞAM TARZI KARARLARI
YAŞAM TARZI KARARLARI

Tüm yaşam tarzı kararları- kariyer değiştirmek, ev taşımak, evlenmek, çocuk sahibi olmak, boşanmak - bir bedeli vardır. Bu bedelleri sürdürülebilir yaşam standardınız açısından ölçün.

15 21 HESABI İYİ YAPIN

Ömür boyu vergilerinizi optimize etmek için emeklilik hesabı katkı paylarını, tahvilleri ve para çekim işlemlerinizi hesaplayın. Ve işveren payını almak için yeterince katkıda bulunduğunuzdan emin olun!

16 21 DOĞRU YAŞI BEKLEYİN
DOĞRU YAŞI BEKLEYİN

Sosyal Güvenlik emeklilik yardımlarından yararlanmak için doğru yaşı bekleyin. Tabii ki, bu herkes için mümkün değil. Ama benim ricam şu: Herhangi bir hamle yapmadan önce, hanenizin toplam yaşam boyu faydasını en üst düzeye çıkaran stratejiyi bulun.

17 21 TALEP ETMEZSENİZ ALAMAZSINIZ

Sosyal Güvenlik yardımlarınızı resmi olarak talep etmezseniz, onu alamazsınız. 70'li yaşlarının ortasında birçok insan bana çeklerini ne zaman almaya başlayacaklarını sordu. İşte o zaman sızlanıyorum ve onlara yardımları için derhal başvurmaları gerektiğini söylüyorum. Bu yardımlar için tüm çalışma hayatımız boyunca vergi ödesek de Sosyal Güvenlik, bize ne borçlu olduğunu bize bildirmek zorunda değildir.

18 21 ARAŞTIRMANIZI YAPIN
ARAŞTIRMANIZI YAPIN

Sosyal Güvenlik Kurumu, personelinin kısmen veya tamamen yanlış anlayabileceği binlerce kurala sahip olabilir. Birden fazla ofisle konuşun ve kendi araştırmanızı yapın.

19 21 ERKEN EMEKLİ OLMAYIN

Erken emekli olmayın! Evet, erken emekli olmanın mantıklı olduğu durumlar vardır. Ancak çok azımız erken emekliliği gerçekte olduğu gibi düşünür: En uzun ve en pahalı tatili (çoğumuzun karşılayamayacağı) alma kararı.

Bu şekilde ifade etmek, harika faydaların- torunlarla fazladan zaman, hobileri sürdürme özgürlüğü, stresin azalması - hepsinin yüksek bir bedeli olduğunu açıkça ortaya koyuyor: onlarca yıl değilse bile yılların kaybı.

20 21 DÖRT BÜYÜK EKONOMİK HATA
DÖRT BÜYÜK EKONOMİK HATA

Çoğu geleneksel yatırım tavsiyesi, iyi olmak gerekirse, şüpheli değerdedir. Dört büyük ekonomik hata yapmanıza dayanır: Daha gençken yanlış miktarı biriktirmek, emeklilik öncesi birikimlerinizi otomatik pilota almak, yaşlandığınızda yanlış miktarı harcamak ve asla piyasa koşullarına uyum sağlamamak.

21 21 BORSAYI KUMARHANE GİBİ DÜŞÜNÜN

Aşağı yönlü riskten endişe ediyorsanız, borsayı kumarhane gibi düşünün. Hisse senetlerine yaptığınız yatırımı kumarhaneye götürülen nakit gibi düşünün: Kazanırsanız, binadan ayrılana kadar kazancınızın bir kuruşunu harcamayın. Veya başka bir deyişle, ilk bahisleriniz kayıplardan korunana kadar borsaya daha fazla para koymayın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800