Bireysel kredi kullanımında risk profili iyileşiyor

Kredi Kayıt Bürosu verilerine göre, uygulanan makro ihtiyati önlemlerle birlikte, risk profili daha düşük olan bireylerin bireysel kredilere başvurduğu gözlemleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaştırma adımları ve makro ihtiyati önlemleri, kredi akışının daralmasına neden olurken, bireysel kredilerde risk profillerinde olumlu bir gelişme gözlendi. Kredi Kayıt Bürosu verilerine göre, bireysel kredi kartı, ihtiyaç ve taşıt kredisi başvurusu yapan müşterilerin kredi notları artma eğiliminde, geçmiş dönem ortalamasının üzerine çıkma eğiliminde oldu.

Bloomberght haberine göre,  makro ihtiyati politikaların etkisiyle ihtiyaç ve taşıt kredisi şartları, vade, faiz ve miktar açısından sıkılaştı. Bu durum, ödeme gücü daha yüksek bireylerin kredi başvurularında bulunduğu bir trendi yansıtıyor.

Ayrıca, yılın ilk yarısında bireysel kredi kartlarında aylık nakdi faiz oranlarının enflasyonun altında olması, finansal okuryazarlığı güçlü ve kredi risk durumu iyi olan müşterilerin kart kullanımını artırdı. Bu durum, bireylerin bu segmentteki risk profilinin düzelmesine katkı sağladı.

Konut kredilerindeki risk profili iyileşmesinde ise, artan kredi maliyetleri nedeniyle likiditesi ve dolayısıyla geri ödeme gücü daha yüksek olan müşterilerin kredi başvurularının etkili olduğu değerlendiriliyor. 
 
 
 

Etiketler Kredi
Yorumlar
Kalan Karakter 800