Bir ülke daha dijital paraya geçiş yapacağını duyurdu

Kripto paraların küresel olarak benimsenmesi devam ederken, merkez bankaları da dijital para girişimlerini hızlandırıyor. Bu trendin son örneği Güney Kore'den geldi.

Güney Kore Merkez Bankası (BOK), 2024'ün sonlarına doğru "dijital won" adını taşıyan yeni bir para birimini test edeceğini duyurdu.

BOK, Finansal Hizmetler Komisyonu ve Finansal Denetim Servisi ile birlikte yaptığı ortak açıklamada dijital won'un resmi tanıtımını gerçekleştirdi. Bankalar aracılığıyla gerçekleştirilecek mevduat fonu testlerinde, 100 bin kişinin katılacağı bildirildi. Seçilen banka katılımcıları, önümüzdeki yılın sonunda üç aylık bir programa tabi tutulacak.

Teslimat ve ödeme işlemlerinde test edilecek

Dijital won denemesi, yüksek işlem ücretleri ve yavaş ödeme sürelerini düzeltmeyi amaçlıyor. Alternatif bir ödeme sistemi olarak kullanılabilecek dijital won, teslimat ve ödeme gibi işlemlerin gerçekleştirilmesinde de test edilecek.

Ancak, katılımcıların pilot uygulama sırasında dijital won'ları sadece belirli ödemeler için kullanabileceği belirtildi. Kişisel transferler gibi kullanımlara izin verilmeyeceği vurgulandı, yani dijital wonlar yalnızca merkez bankası tarafından sağlanan kanallarda kullanılabilecek.

BOK Başkanı Rhee Chang-yong ve Uluslararası Ödemeler Bankası Genel Müdürü Agustin Carstens, dijital para testlerini birlikte yürüteceklerini ifade etti. Pilot uygulama, hem Asya pazarının hem de Güney Kore'nin kripto paraya geçişinde önemli bir adım olacak.

BOK, ayrıntıların ilgili makamlar ve yasalarla birlikte gözden geçirileceğini belirtti. Banka öncülüğünde ek projelerin de düşünülebileceğini ifade etti.

Etiketler dijital para
Yorumlar
Kalan Karakter 800