Bekar kiracı istemeyen ev sahibine para cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yasasının ihlal edildiğine karar vererek, ilgili ev sahibine 5 bin 958 lira idari para cezası uyguladı.

Ankara'da yaşayan B.C.H, bir kiralık ev ilanına başvuruda bulunduğu internet sitesi aracılığıyla emlakçı ile anlaşma sağladı. Ancak, ev sahibi bekara kiralamak istemediğini belirtince sorun yaşandı. Bu durumu TİHEK'e bildiren B.C.H, emlakçı ile yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu.

Görüntülerde emlakçının, "‘Bekar olmasın’ dedi, konuşuyoruz ev sahibi ile" şeklindeki mesajı yer alıyordu. Emlakçı ise iddialara yazılı bir görüşle karşılık vererek, sadece ev sahibi ve kiracı adayını bir araya getirdiklerini ve ev sahibi adına karar vermediklerini savundu. Ev sahibi A.A.Ş. ise emlakçıyla herhangi bir sözleşme imzalamadığını iddia etti.

5 bin 958 lira para cezası

TİHEK, yapılan başvuruyu değerlendirerek ev sahibine ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 5 bin 958 lira idari para cezası verdi. TİHEK'in kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu vurgulanarak Anayasa'nın 10'uncu maddesinde yer alan "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" hükmü hatırlatıldı. Ayrıca, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda taşınır ve taşınmazların kiralanması süreçlerinde ayrımcılık yapılamayacağına dair düzenlemeye vurgu yapıldı.

Kararda, “Ev sahibi tarafından başvuranın medeni halinden dolayı 6701 sayılı Kanun kapsamında kamuya açık sunulan bir hizmetten karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasının engellenerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu kanaatine varılmıştır.” sözleri kullanıldı. 
 
 
 
 

Etiketler Kira
Yorumlar
Kalan Karakter 800