Banka hesaplarıyla ilgili yeni düzenleme! Resmi Gazete'de yayımlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik, mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklara ilişkin usul ve esasları düzenlendi.

Yönetmelik kapsamında, kredili hesap limitlerinin azaltılması durumunda hesap sahibine bilgilendirme yapılması öngörülüyor.  Ayrıca, yenilenen hesaplar, bu düzenlemenin kapsamında hesap açılışı olarak değerlendirilmeyecek.

Yönetmelikte yapılan düzenlemeler arasında, "mevduat ve fon kabulü" başlıklı 4. madde ile "katılım fonlarına ilişkin genel koşullar" başlıklı 6. madde içerisinde yer alan "kâr ve zarara" ifadeleri, "kâra" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca, kâr zarar ortaklığı sözleşmesi ve yatırım vekâleti sözleşmelerine dayalı olarak açılan katılma hesaplarının işletilmesinde, her sözleşme türü için ayrı havuzlar oluşturulabilecek ve bu havuzlar birleştirilebilecek.

Sınırlı olacak

Düzenlemeye göre, katılım fonu hesapları üzerinde hesap sahibinin talep hakkı ve katılım bankasının ödeme yükümlülüğü belirlendi.  Özel cari hesaplarda yatırılan tutar ile katılma hesaplarında vade sonunda geçerli birim hesap değeri arasında bir denge sağlanacak. Tahmini kâr oranı belirlenerek yapılan yatırım vekâleti sözleşmelerine dayalı katılma hesaplarında ise birim hesap değeri, yatırılan tutar ve tahmini kâr toplamı ile sınırlı olacak.

Yönetmelik, hesaplanan kâr veya zararın belirlenmesinde kullanılan Günlük Birim Değeri Hesaplama Tablosu'nu yürürlükten kaldırdı. Ayrıca, BDDK'nın, mevduat, katılım fonu, emanet ve alacak hak sahiplerine, başvuru yapmamaları halinde hesaplarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilebileceği konusunda 250 TL ve üzeri olan sınırı değiştirme yetkisi de vurgulandı.
 
 
 
 

Etiketler banka
Yorumlar
Kalan Karakter 800