Bağ-Kur 7200 priminde son durum: 7200 prim ne zaman yasalaşacak?

Esnaf ve sanatkarların uzun zamandır beklediği, BAĞ-KUR 7200 prim gün sayısının düşürülmesi ile ilgili Bakan Işıkhan önemli açıklamalarda bulunarak, “çalışmalar için son düzlükteyiz” dedi. İşte BAĞ-KUR 7200 prim gün düşürülmesiyle ilgili son gelişmeler...

Güncelleme:

Yasa Meclis’ten geçti mi?

“Esnafa erken emeklilik ne zaman çıkacak?, BAĞ-KUR 7200 prim sayısı yasalaştı mı? Yasa Meclis’ten geçti mi?” Sorularına yanıt arayan Esnaf ve sanatkarların beklediği cevap Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. BAĞ-KUR prim gün sayısının düşürülmesiyle ilgili yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) torba yasa kapsamında değerlendirildiğini dile getiren Işıkhan, söz konusu düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte, Bağ-Kur’luların prim gün sayısı düşerek, emeklilik imkanı resmileşeceğini dile getirdi.  

Sürecin son düzlüğe girdiğini ve yasanın yakın zamanda çıkacağını dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilgili düzenlemenin esnaf ve sanatkarların uzun zamandır beklediği bir gelişme olduğunu anımsatarak, Prim gün sayısının düşürülmesi ile birlikte, esnafların sosyal güvenlik sistemindeki yüklerini hafifleyerek, emeklilik dönemine daha rahat geçiş yapmalarına olanak sağlanacağı belirtti.

Düzenlemenin ne zaman yasalaşacağı ile ilgili henüz net bir bilgiye ulaşılamadı. Fakat, Işıkhan, Bağ-Kurlular’ın prim gün sayısının SSK’lılarla eşitlenmesine yönelik çalışmanın orta vadeli plan içinde olduğunu dile getirmişti. Bu durumda da önümüzdeki iki yıl içinde bu konuda bir düzenleme yapılması bekleniyor.

7200 gün emeklilik şartlarından kimler yararlanabilir?

BAĞ-KUR 7200 prim ile ilgili bilgiler henüz netlik kazanmış olsa da, düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte söz konusu düzenlemeden, Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı “bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf”  yararlanması ve Şirket sahibi olan, “bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri” söz konusu yasal düzenlemeden yararlanamayacak.

BAĞ-KUR prim gün sayısının düşürülmesi ile ilgili düzenlemeler, torba yasa görüşmeleriyle gerçekleşmesi bekleniyor. TBMM’de ele alınacak, torba yasa teklifi görüşüldükten sonra onaylanarak yasalaşacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800