Art arda yükselen mevduat faizleri düşmeye başladı! Uzmanlar açıkladı...

Mevduat faizleri değer kaybediyor: art arda artan mevduat faizleri yavaş yavaş düşmeye başladı. “Peki bunun altında yatan asıl neden ne?” diyorsanız eğer detaylar işte sizlerle...

Güncelleme:

Yatırımcılar arasında son zamanlarda oldukça popüler haline gelen mevduat faizlerin gerilemeler dikkatleri çekerken, bankalar faizi yıllık yüzde 50’nin altına indi bile. Bu gerilemeler gündem konusu olurken, uzmanlar bu konu ile ilgili açıklama yaparak düşükler hakkında önemli bilgiler verdi.

TL mevduat faizi geriliyor!

Merkez Bankası verilerinden elde edilen bilgilere göre, 19 Nisan haftasında 3 aylık mevduat faizi 22 yılın zirvesine çıktığı bilgisi yer alırken, daha sonra ise 3 hafta yatay seyreden faizler, geçen hafta ile birlikte düşüşe geçti. Faizlerdeki düşüşün geçici olduğunu düşünen yatırımcılara, düşlerin bu hafta da sürmesi ile birlikte “Bu düşüşün altında yatan neden ne? Yeniden bir artış yaşanır mı?” Sorularına yanıt aramaya başladı. Bu sorulara yanıt ise çok geçmeden geldi. NTV’ye açıklama yapan Prof. Dr. İbrahim Ünalmış yapmış olduğu açıklamasında şu bilgileri aktardı;.

Merkez Bankası’nın rezervlerini 50 milyar dolar civarında artırdığına dikkat çeken Ünalmış. “Çok kısa bir süre içinde bu kadar büyük bir rezervde artışa gitmesinin yarattığı bir TL liditesi var.” Diyerek, buradaki handikabın piyasada fazla miktarda TL kaldığına dikkat çekerek, “piyasa faizleri üzerinde aşağı yönlü baskı yaratması.” Diyerek açıklama yaptı.

Yeniden yükseliş yaşanır mı?

Art arda artan mevduat faizleri yavaş yavaş düşmeye başlayan TL mevduat faizleri için bankalar, 1 ay önce TL mevduat açılışı için yıllık yüzde 56-58 arası faiz önerirken, şu aralar bu oran bazı bankalarda yüzde 50’nin de altına düşmesi dikkatleri çekerken, ekonomistlerden kısa dönem kapsamında yeni düşüşler olabileceği yönünde tahmin geldi. “Peki, vadeli TL mevduat faizleri yeniden yükselişe geçecek mi?” diye merak ediyorsanız eğer, uzmanlardan yılın ikinci yarısında gerilemeler olabileceği yönünde tahminler gelmeye devam ediyor.

NTV’ye konuşan, Ekonomist Dr. Tuğberk Çitilci ise, 48-50 arasında maksimum 50’leri bir mevduat faizi olduğuna dikkat çekerek, “Bu mevduat faizi yılın ikinci yarısından itibaren enflasyondaki gerilemeye bağlı olarak da mevduat faizinde de aşağı yönlü bir hareket görüyor olacağız.” Yorumunda bulundu.

Yukarıda yer alan bilgiler güncel veriler ışığında yapılmış olsa tahminlerdir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800