Antalya'da tersine göç: Son 4 ayda terk eden yabancı sayısı 17 bini aştı

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya’ya göç eden başta Rus vatandaşları olmak üzere ikamet izni ile kalan yabancılar ülkelerine geri dönüyor. İkamet iznine sahip yabancı uyruklulardan son dört ay içinde kenti terk edenlerin sayısı 17 bin kişi oldu.

Güncelleme:

Ekonomim’den Fikri Cinokur’un haberine göre, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte başta Antalya olmak üzere Türkiye’de yaşamaya başlayan binlerce Rus ve Ukrayna vatandaşı Antalya ve ilçelerinde kiraların yükselmesine neden olmuştu. Ancak Türkiye’deki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının yanı sıra astronomik seviyelere ulaşan kiralar ve konut karşılığı vatandaşlık edinme bedelinin 450 bin dolara yükseltilmesi Antalya’da yaşayan yabancıların azalmasına neden oldu.

Antalya Göç İdaresi Müdürlüğü’nün verilerine göre, 22 Haziran’da 148 bin 597 olan ilde ikamet iznine sahip yabancı sayısı 26 Ekim’de 131 bin 659’a geriledi. Buna göre, sadece 4 ayda 17 bin ikamet iznine sahip yabancı, Antalya’dan ayrılırken, yılbaşından bu yana ayrılanların sayısı 25 bine ulaştı.

İkamet eden yabancı sayısı geçen yıla göre yüzde 10 azaldı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, şehirde ikamet eden yabancı sayısının 2023 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 azaldığını söyledi.

Düşüşte kiraların yüksek olması, hayat pahalılığı, vatandaşlık bedelinin yükselmesi ve ikamet izninin zorlaştırılması gibi faktörlerin etkili olduğunu belirten Bahar, şöyle devam etti: “Antalya’da kiralar son yıllarda Türkiye ortalamasının üzerinde arttı. Yerleşik yabancılar için temel ihtiyaçların maliyeti

“Antalya’da yabancı sermayeli şirket sayısında da düşüş var” diyen Bahar şu açıklamalarda bulundu: “Antalya, 2022 yılı Mart ayı sonrasında aşırı göç aldı. Bu yıl 5 aylık dönemde açılan 266 yabancı şirket sayısı, geçen yıla göre düşük kalsa da beklenenin üzerinde.

Geçen yıl yabancı şirket sayılarındaki aşırı artışın temel sebebinin Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yılın 9 ayında yabancıya yönelik konut satışı 10 bin 372 adet iken geçen yılın aynı döneminde bu sayı 14 bin 656 adetti. Geçen yıla göre yüzde 29,23 azalış var.”

Savaşın etkisi var

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen de Antalya’da ikamet eden yabancı sayısının azalmasının nedeninin, Rusya Federasyonu’nun savaş nedeniyle vatandaşlarına ülkeden çıkış yasağı koyması ve askerlik çağındaki erkeklerin ülkelerine geri dönmelerini istemesi olduğunu söyledi.

Esen, Konyaaltı’da geçen bahar döneminde 32 bin yabancının oturum izni aldığını, 15-17 bin civarında da vatandaşlık alanlar olmak üzere ve turist amaçlı olmak üzere toplam 52 bin yabancının yaşadığını belirtti.

 

Etiketler turist Antalya göç
Yorumlar
Kalan Karakter 800