Almanya'da öğrencilere bin euroluk yardım yapılacak

Almanya'da eğitim teşvik reformunun bir parçası olarak, üniversiteye başlayan dar gelirli öğrencilere bin euro tutarında bir yardım sağlanması planlanıyor. Ancak, öğrenim kredisinde bir artış öngörülmemesi, çeşitli kesimlerden tepki almış durumda.

Güncelleme:

Almanya'da koalisyon hükümeti, enerji ve yakıt yardımı ile kültür kartı desteğinden sonra 18 yaşına basan gençlere yönelik başlatılan reformlar kapsamında üniversite öğrencilerine de destek olma kararı aldı. Üniversiteye başlayan dar gelirli gençlere bir kereye mahsus maddi yardımı içeren reform taslağı kabine tarafından onaylandı.

Öne çıkan değişiklikler arasında, dar gelirli öğrencilere yönelik bin euroluk "üniversiteye başlama yardımı" bulunuyor. Federal hükümet, eğitim teşvik reformu ile yüksek okula başlayan ve sosyal yardımlardan faydalanmak durumunda olan 25 yaş altındaki tüm gençlerin bu yardımdan bir defaya mahsus yararlanmasını hedefliyor.

15 bin öğrenci faydalanacak

Hükümetin hesaplamalarına göre, yılda yaklaşık 15 bin dar gelirli öğrenci bu yardımdan faydalanacak. Bin euro değerindeki yardım, dar gelirli ailelerden gelen öğrencilere üniversiteye başlarken laptop, kitap gibi ihtiyaçlarını karşılamaları ve öğrenim görecekleri şehre taşınmaları sırasında ortaya çıkan maddi zorlukları hafifletmeyi amaçlıyor.

Ancak kabul edilen reformda, öğrencilere Federal Eğitim Teşvik Yasası (Bafög) kapsamında sağlanan aylık öğrenim kredisinde bir artış öngörülmüyor. Bu durum, sendikalar, dernekler, öğrenci temsilcilikleri ve muhalefetin yanı sıra, koalisyon içinden de eleştirilere neden oldu.

Hükümet ortağı SPD ve Yeşiller partili milletvekilleri, Almanya'da artan kira ve enflasyona dikkat çekerek öğrenim kredisi miktarında artış yapılmasını savunuyor. Ancak Maliye Bakanlığı'nı elinde tutan koalisyonun küçük ortağı FDP, sosyal yardımlardaki artışa karşı çıkıyor.

Etiketler Almanya Öğrenci
Yorumlar
Kalan Karakter 800