Airbnb’den evini kiralayanlar dikkat! Maliye her an kapınızı çalabilir

Uzun süreli kiralamayla uğraşmak istemeyen ev sahipleri, Airbnnb gibi kısa süreli kiralama uygulamalarını tercih etmeye başladı. Uzmanlar, vergiye tabii olduğuna dikkat çekerek ev sahiplerini uyardı.

Güncelleme:

Kısa süreli kiralama yöntemi avantajlarının yanında vergi yükümlülüklerini de beraberinde getiriyor. Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş, evini ya da odasını Airbnb gibi bu yöntemle kiralayan ev sahiplerinin ileride sorun yaşamamaları için yükümlülükleri konusunda uyardı ve merak edilen konular hakkında önemli bilgiler verdi.

Bir konutun günlük ya da haftalık olarak kullanıma sunulmasının Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ticari faaliyet olarak değerlendirildiği konusunda ev sahiplerini uyaran Aydoğmuş, şunları söyledi:

Airbnb üzerinden örnekle açıklayacak olursak; Ayşe Hanım, İzmir’deki eşyalı evini yaz dönemlerinde kısa süreli kiraya vermek amacıyla Airbnb üzerinden ilana koyar. Almanya’da yaşayan Anna Hanım, Türkiye tatilinde konaklama için 5 gecelik online rezervasyon yaptırır. Airbnb üzerinden kredi kartı ile geceliği 2 bin 400 TL’den 12 bin TL konaklama ücreti ve 2 bin TL komisyon olmak üzere Airbnb’ye 14 bin TL ödeme yapar.

Bu durumda Ayşe Hanım’ın, kısa süreli evini kiralayan Anna Hanım’a 12 bin TL’lik (Yüzde 20 KDV dahil) fatura düzenlemesi gerekir. Bunun sebebi de elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 37. maddesi kapsamında ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve KDV’ye tabi olması.
Bir diğer önemli nokta, Ayşe Hanım’ın Vergi Usul Kanunu uyarınca işe başlama bildiriminde bulunma ve defter tutma zorunluluğu var. Tıpkı bir otel ya da konaklama tesisinin yaptığı gibi ticari bir faaliyet ve bunun sonucunda elde edilen kazanç olarak olaya bakmak lazım. Elbette elde ettiği kazançtan giderler ve indirimler dikkate alınır.”

Yıl sonuna kadar yeni düzenleme bekleniyor

Türkiye’de 01 Ocak 2023’te uygulamaya giren Konaklama Vergisi’ne de değinen Mahmut Aydoğmuş, “Konaklama vergisi yüzde 2 oranında geceleme hizmeti karşılığı alınıyor. Şu an konaklama vergisi Airbnb üzerinden yapılan kiralamalara uygulanmıyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un son açıklamaları ekseninde yılsonuna kadar bir düzenleme yapılacağı öngörülüyor. Gecelik veya kısa süreli konaklama yerlerinin sertifikalandırılması neticesinde artık konaklama vergisinin de alınacağını söyleyebiliriz.”

Airbnb ve benzeri yurtdışı platformlar üzerinden yapılan kısa süreli kiralamalarda ciddi kayıt dışılık olduğunun altını çizen Aydoğmuş, evlerini bu şekilde kiraya verenlerin ileride Maliye ile sorun yaşamamaları için vergi konusunu dikkate almalarını önerdi.Airbnb (AirBedandBreakfast): Günümüzün popüler konaklama platformlarından biridir. Pek çok ülkede misafirlerin ihtiyaç duydukları gün sayısı kadar oda, daire ya da ev kiralamalarına olanak tanıyor. Konutun kiralanmasına aracılık edip ödemenin sağlıklı gerçekleşmesini sağlıyor.

Airbnb nedir?

Airbnb, Inc., kısa ve uzun vadeli aile yanında konaklamalar ve deneyimler için çevrimiçi bir pazar yeri işleten San Francisco merkezli bir Amerikan şirketidir.

Etiketler Airbnb
Yorumlar
Kalan Karakter 800