AB'den Türkiye'ye deprem desteği: Rekor tutarda yardım yapıldı

Avrupa Birliği, 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye'ye söz verdiği 1 milyar euro maddi yardımın ilk dilimini oluşturan 400 milyon euro için anlaşma imzaladı.

Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB), 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye'ye söz verdiği 1 milyar euro maddi yardımın ilk kısmı olan 400 milyon euro için anlaşma imzaladı. Avrupa Komisyonu'nun Uyum ve Reformlardan Sorumlu Üyesi Elisa Ferreira ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Brüksel'de gerçekleşen anlaşma töreninde yardımın Türkiye'ye ulaştırılması için imza attılar.

Türkiye'ye sağlanan bu maddi destek, Avrupa Dayanışma Fonu kapsamında bir aday ülkeye verilen en yüksek miktarı temsil ediyor. Türkiye, bu fondan ilk kez faydalanıyor. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda AB, Türkiye'ye 1 milyar euro mali destek sözü vermişti. Konferansta toplamda Türkiye ve Suriye'ye yönelik yardım amaçlı 7 milyar euro bağış toplandı.

Fonun ilk ayağı 18 ay kullanılacak

AB Dayanışma Fonu (EUSF), 2002 yılında kuruldu. Sağlanan maddi destek, sağlık, eğitim, su ve atık su yönetimi altyapısının yeniden inşası, geçici barınma imkanları ve kültürel mirasın korunması gibi alanlarda kullanılabilecek. Türkiye, fonun ilk ayağını 18 ay içinde kullanacak ve bu sürenin sonunda fonun nasıl kullanıldığına dair AB'ye bir rapor sunacak.
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800