ABD'de kredi kartı borçları rekor seviyede!

ABD'de enflasyonun ve artan faiz oranlarının etkisiyle, hane halkının finansal stresi artıyor. Bu zorlu ekonomik koşulların bir sonucu olarak, kredi kartı borçları geçen yılın son çeyreğinde tarihi bir zirveye ulaştı.

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi'nin Hane Halkı Borcu ve Kredi Raporu'na göre, ABD'de hane halkı borcu geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1,2 artarak 17,5 trilyon dolara ulaştı. Konut kredileri hala hane halkı borcunun en büyük kısmını oluştururken, kredi kartı borçlarındaki artış dikkat çekiciydi.

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde Amerikalıların kredi kartı borcu bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 artışla 50 milyar dolar, yıllık bazda ise yüzde 15 artışla 143 milyar dolarlık rekor bir seviyeye yükseldi. Ülkede hane halkının kredi kartı borcu, geçen yılın son çeyreğinde 1 trilyon 129 milyar dolarla tarihi bir zirveye ulaştı.

Hanelerde finansal stres arttı

New York Fed Ekonomik Araştırma Danışmanı Wilbert van der Klaauw, verilere ilişkin değerlendirmesinde, kredi kartı ve taşıt kredilerindeki temerrüt oranının Kovid-19 salgını öncesindeki seviyelerin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, özellikle genç ve düşük gelirli hanelerde finansal stresin arttığını vurguladı.

Bankrate Kıdemli Endüstri Analisti Ted Rossman, güçlü iş gücü piyasası ve salgından kaynaklanan talep artışının tüketici harcamalarını desteklediğini belirtti. Ancak, kredi kartı borcunun son iki yılda yüzde 46'nın üzerinde arttığına dikkat çekerek, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının bu artışta önemli rol oynadığını ifade etti.

Rossman, kredi kartı borcu olanların faiz oranlarına dikkat etmeleri gerektiğini ve uzun vadeli borçlanmanın kümülatif etkilerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi. Kredi kartı borçlarındaki artışın sürdürülebilir olmadığını belirten Rossman, ekonomik büyüme, nüfus artışı ve daha fazla kart kullanımıyla birlikte kredi kartı borçlarının artmasını beklediklerini ifade etti.

LendingTree Kredi Başanalisti Matt Schulz, Amerikalılar için kredi kartı borçlarının zorlu bir yıl geçirdiğini belirtti. İnatçı enflasyon ve ekonomik olumsuzlukların, finansal hata marjını sıfıra indirdiğini ve insanları kredi kartlarına yönlendirdiğini ifade etti. Schulz, kredi kartı borcunun ekonomi üzerinde ciddi etkileri olabileceğine dikkat çekerek, enflasyonun zirve yaptığını ve faiz oranlarının düşmesinin beklendiğini söyledi. Ancak, önümüzdeki birkaç ayın zorlu olabileceğini ve temerrütlerin artabileceğini belirtti.

Etiketler Kredi Kartı Borç ABD
Yorumlar
Kalan Karakter 800