50 bin Evim mağduruna 2 seçenek!

Faizsiz ev ve taşıt almak isteğiyle sisteme giren yaklaşık 50 bin ‘Evim’ mağduru için yeni düzenleme geliyor. Meclis Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifine göre, mağdurlara 2 seçenek verilecek. İsteyen faaliyeti süren firmalara geçebilecek, istemeyenlere de anaparaları geri ödenecek.

Faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine 100 milyon TL sermaye şartı getirilmiş, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) denetimine giren 35 şirketten 21’i 1 Temmuz 2021 itibarıyla tasfiye edilmiş, 14 şirketten 8’ine de ‘iradi tasfiye’ kararı çıkmıştı.

MAĞDURLARLA İLGİLİ ADIM ATILDI

Piyasada yalnızca 6 şirket kalırken, 764 milyon 600 bin TL alacağı bulunan 50 bin kişi mağdur oluştu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tasfiyeyi yürütürken, yeni bir gelişme yaşandı.

‘Vergi ve ekonomi paketi’ni içeren kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle faizsiz konut almak isterken mağdur olan kişilerle ilgili adım atıldı. Buna göre; tasfiye edilen şirketlerde paraları bulunanlara iki seçenek sunulacak. Alacaklılar isterlerse faaliyetlerine izin verilen diğer 6 firmaya hakları korunarak geçebilecek. Sistemde kalmak istemeyenlere ise TMSF tarafından anaparaları geri ödenecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

- Devir kapsamına, hukuki süreci devam edenler hariç olmak üzere devreden şirketin tasarruf dönemindeki tüm tasarruf finansman sözleşmeleri dahil olacak.

- Sözleşmesi devredilen mağdur, devralan şirkete sözleşme fesih talebinde bulunursa sözleşmesi, devreden şirkete iade edilecek. Â İade edilen sözleşmeye ilişkin ödeme, tasfiye masası tarafından sıra cetveline tabi olmaksızın bir ay içinde müşteriye nakden ve defaten ödenecek.

- Sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyen müşterinin tasarruf tutarı, devralan şirketin talebi üzerine tasfiye masası tarafından devralan şirkete mutabakat tarihinden itibaren bir ay içinde nakden ve defaten ödenecek.

-  Tasfiye masası tarafından devralan şirkete ödenecek tutar, müşterinin devreden şirkete ödemiş olduğu tasarruf tutarı ile sınırlı olacak.

-  Devralan şirket ile yeni tasarruf finansman sözleşmesi imzalayan müşterilere tahsisat yapılabilmesi için yeni sözleşmenin imzalandığı tarihte sözleşme tutarının yüzde 40’ı kadar tasarruf yapılmış olması ve tasarruf ödemesi yapılan sürenin, toplam sözleşme süresinin beşte ikisine ulaşmış olması zorunlu olacak  

Etiketler BDDK Haber evim TMSF
Yorumlar
Kalan Karakter 800