34 yıl önce tedavülden kaldırılmıştı: 2,5 TL'lik madeni para geri geliyor

34 yıl önce tedavülden kaldırılan 2.5 TL'lik madeni paralar geri geliyor. İddialara göre, Darphane, 2,5 TL'lik bozuk paraların basımı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayını bekliyor.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2,5 TL'lik yeni madeni paraların basımına yönelik hazırlıklarını tamamlamış durumda ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan onay bekliyor. Onayın alınmasının ardından bu yeni paraların hızla üretilip kullanıma sunulması planlanıyor. 2,5 TL'lik madeni paralar son olarak 1989 yılında tedavülden kaldırılmıştı.

Sözcü gazetesinin haberine göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, öncelikle 2 TL'lik madeni paraların basımı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir öneri sunmuş. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2,5 TL'lik madeni paranın daha uygun olacağını ifade etmiş ve bu doğrultuda yeni bir çalışma yapılmasını istemiş. Darphane yetkilileri, 2,5 TL'lik madeni para için yeni bir tasarım geliştirip Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundular. 

Tasarruf sağlanacak

2.5 TL'lik madeni parada Atatürk'ün kalpaklı rölyefi için bir çalışma yapıldı, ancak bu rölyef daha önce Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlamak amacıyla basılan 5 TL'lik hatıra paralarında kullanıldığı için yeni bir rölyefin planlandığı belirtti. 

Madeni paraların basım maliyeti açısından, 1 TL'lik madeni paranın maliyetinin 2,30 TL olduğu ifade edildi ve 2,5 TL'lik paranın da aynı maliyetle basılacağı belirtildi. Bu yaklaşım, tasarruf sağlanmasının yanı sıra piyasadaki bozuk para açığının kapatılmasına da katkı sağlayacak.

1 TL'nin maliyeti düşürüldü

Ayrıca, 1 TL'lik madeni paranın maliyetini düşürmek amacıyla gramajı azaltıldığı ve nikel oranının azaltıldığı bir çalışma yapıldığı bilgisi verildi. Bu sayede, 1 TL'lik paranın maliyeti düşürüldü ve tasarruf sağlandı. Yetkililer, pandemi döneminde emtia fiyatlarının yükselmesiyle 1 TL'lik paranın maliyetinin arttığını, daha sonra fiyatların düşmesiyle maliyetin düşüş yaşadığını, ancak kur artışı nedeniyle maliyetin tekrar yükseldiğini açıkladı. 1 TL ile birlikte 5 TL'lik hatıra paraların maliyetinin de 2,30 TL olduğu bilgisini paylaşıldı. 

Etiketler Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800