24 merkez bankası dijital para çıkaracak

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayınlanan bir raporda, 2030 yılına kadar onlarca merkez bankasının dijital para birimlerini kullanmaya başlayacağı belirtiliyor.

Güncelleme:

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayınlanan bir ankete göre, gelişmekte olan ve 24 gelişmiş ekonominin merkez bankası 2030'a kadar dijital para birimlerini dolaşıma sokmaları bekleniyor.

BIS'ın 2022 sonunda 86 merkez bankasının katılımı ile yaptığı ankete göre, yeni Merkez Bankası Dijital Para Birimlerinin (CBDC) çoğu perakende alanda ortaya çıkacak. 11 kadar banka, hali hazırda canlı dijital perakende para birimlerini kullanmakta olan Bahamalar, Doğu Karayip, Jamaika ve Nijerya'ya katılmaya hazırlanıyorlar.

BIS, gelecekte finansal kurumların tokenizasyon sayesinde yeni işlevlere erişmesine izin verebilecek olan toptan tarafta ise dokuz merkez bankası CBDC'lerini başlatabileceğini bildirdi.

Dijital euronun lansmanı 2028'de

Yayınlanan raporda; "Sınır ötesi ödemelerin geliştirilmesi, merkez bankalarının toptan CBDC'ler üzerinde çalışmalarının ana itici güçlerinden biri" değerlendirmesi yapıldı.

İsviçre MB (SNB) haziran sonunda pilot olarak İsviçre'nin dijital borsasında bir toptan CBDC çıkaracağını açıklarken, Avrupa Merkez Bankası dijital euro pilotunu başlatmaya hazırlanıyor. Dijital euronun lansmanının ise 2028'de olacak. Çin'deki pilot testler şu anda 260 milyon kişiye ulaşırken, Hindistan ve Brezilya gibi iki büyük gelişmekte olan ekonomi gelecek yıl dijital para birimleri başlatmayı planlıyor.

AB dijital avro hazırlığındaAB dijital avro hazırlığındaAB'nin yeni girişimi dijital avro ile Avrupa çapında alternatif bir ödeme çözümü sunulacak. Böylece kişi ve işletmeler mevcut seçeneklere ilave olarak dijital avro ile ödeme yapabilecek. İşte haberin detayları...

 

Etiketler dijital para
Yorumlar
Kalan Karakter 800